• 0

Varoš na Tisi koju čuva Atila Bič Božji: Na mestu na kom počiva voda se nikad ne zaledi

Kad su birali mesto na kom će sahraniti velikog hunskog vojskovođu, tražena je tačka koju će prekriti plitka voda

  • 0

Na svega 140 kilometara od Beograda, na obali Tise nalazi se Novi Bečej, gradić bogate istorije, čuven po brojnim manifestacijama koje privlače veliki broj turista u ovaj deo Srbije.

Iako važi za vikend destinaciju, posebno leti, sve više ljudi odlučuje da u Novom Bečeju provede zimske mesece, naročito krajem kalendarske godine.

Jer, Novi Bečej je jedan od gradova u Srbiji koji poslednje nedelje u decembru organizuje novogodišnju manifestaciju koja je u potpunosti posvećena najmlađima.

Ipak, i za nešto starije u ovoj varoši na Tisi ima toliko toga zanimljivog – od vinove loze „muskat krokan“ kakve nema nigde više na svetu, preko lovišta bogatih sitnom divljači, do srednjovekovne crkve Arača, Tolstojeve kuće i muzeja „Glavaševa kuća“...

Ljubitelji prirode mogu da uživaju u nestvarno lepom prizoru – letu jata ždralova koji na migratornom putu ka severu Afrike zastaju u Specijalnom rezervatu prirode „Slano Kopovo“ nadomak Novog Bečeja.

Uprkos velikom broju znamenitosti koje valja posetiti tokom obilaska ove varoši, centralno mesto ipak zauzima reka Tisa i zanimljiva legenda koja prati maleno ostrvo u njoj.

Naime, smatra se da je na ovom mestu polovinom petog veka sahranjen veliki hunski vojskovođa Atila, poznat kao „Bič Božji“. Huni namerno nisu hteli da obeležavaju njegov grob, već su tražili mesto na Tisi koje prekriva samo plitka voda kako blago koje je pohranjeno sa telom velikog vojskovođe ne bi bilo pronađeno.

Po legendi, na mestu na kom se veruje da je sahranjen hunski vojskovođa Tisa se nikada nije zaledila, a meštani veruju da ih upravo Atilin duh čuva sa reke...

Foto: Ivan Strahinić

Video: Ceca u belom oduševila Novi Bečej

(Ona.rs)

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Putovanja