• 1

Jedinstveni muzej u Srbiji: Uz opojne mirise vas vraća u neka potpuno druga vremena

U somborskom naselju Bezdan nalazi se ovaj neobični muzej

  • 1

Da ljubav koja se neguje od malih nogu može biti povod za stvaranje nečeg jedinstvenog, dokaz je i muzej, u kome su izložene parfemske bočice.

Njih su prikupljale dve sestre, Biljana i Jelena Pudar. Budući da se muzej nalazi u mestu, poznatom po izradi bezdanskog damasta, po mnogo čemu jedinstvenog, te zaslužno uvrštenog na listu nematerijalnog kulturnog nasleđa naše zemlje, to ne čudi što je i ovaj muzej poseban.

Jedinstven u Srbiji, Muzej parfemskih bočica Pudar, nalazi se u somborskom naselju Bezdan. Još jedna od atrakcija naselja, u kome živi nešto manje od pet hiljada stanovnika je Kapela Svetog Trojstva, koja je okarakterisana kao spomenik kulture.

Na nadmorskoj visini od 98 metara, u blizini naselja nalazi se i istoimena banja. Pre više od sto godina otkrivena je lekovitost vode Bezdanske banje. Mnogi koji pate od reumatskih oboljenja spas su pronašli baš ovde. Takođe je boravak u ovom lečilištu dobar za oporavak nakon povreda.

Jedan od retkih muzeja u Evropi

Pored toga što je, bez ikakve sumnje, Muzej parfemskih bočica Pudar jedini takve vrste u našoj zemlji, jedan je od retkih i na evropskom tlu.

Vlasnice muzeja su današnje eksponate prikupljale dugi niz godina. Danas ih ima u ovom neobičnom muzeju više od čak četiri hiljade. Posebno je zanimljivo to što su neki eksponati jedinstveni i više se ne mogu kupiti nigde, a videti retko gde.

 
 
 
 
 
Прикажи ову објаву у апликацији Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
@muzej_parfemskih_bocica_pudar је поделио/ла објаву

Jedan od najstarijih eksponata je bočica kolonjske vode, stara nekoliko decenija. Danas je Muzej parfemskih bočica Pudar obogaćen i mnogim eksponatima, uzevši u obzir da ljudi koji su čuli za njegovo postojanje, rado odlučuju da doprinesu stvaranju ove jedinstvene zbirke.

 
 
 
 
 
Прикажи ову објаву у апликацији Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
@muzej_parfemskih_bocica_pudar је поделио/ла објаву

Muzej se nalazi na adresi Somborski put bb i za posete je otvoren na upit. Preko FB stranice ovog neobičnog i posve jedinstvenog muzeja, možete zakazati posetu i uživati ne samo u evociranju uspomena na parfeme koje su koristile vaše mame i tate, ali i deke i bake, već i u svim onim opojnim mirisima, koji će vas vratiti u neka druga vremena.

Video: Bivši trkač napravio nesvakidašnji muzej

(Ona.rs)

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Najnovije iz rubrike Putovanja

Komentari

  • Саша

    16. decembar 2021. | 16:36

    Добра идеја за поставку.Прелепо.🎟️

    Podelite komentar