• 4

Drvo ljubavi raste na Divčibarama: Veruje se da donosi sreću svakome ko ga dotakne

Neobično drvo koje podseća na dva stabla u zagrljaju postalo je turistička atrakcija

  • 4

Malo je turista koji odu na Divčibare, a ne zapute se ka Crnom vrhu, jednoj od najposećenijih ski-staza u ovom delu Srbije.

Pored toga što imaju priliku da uživaju u lepoti prirode i nadišu se svežeg vazduha, oni malo znatiželjniji mogu da iskušaju sreću i pokraj jednog neobičnog drveta zamisle želju da što pre sretnu svoju „drugu polovinu“.

Naime, na Divčibarama raste neobično drvo za koje se veruje da ima magične moći. Turisti ga zovu ljubavnim drvetom, jer njegov čudan oblik podseća na dva stabla koja su se zagrlila.

Po legendi, ispod ovog drveta zavoleli su se Božana i Živojin, pastiri koji su čuvali svoja stada na padinama Divčibara. Živojin je zaprosio Božanu, ali ona nije smela da pođe za njega bez roditeljskog blagoslova. Strepela je da joj roditelji neće dozvoliti da se uda, jer je bila najmlađa kćerka, a njene starije sestre još nisu bile isprošene.

Pored toga, Živojin je bio siromašan, pa je Božana bila sigurna da će otac oterati njenog prosca. Legenda kaže da je Božana nedeljama tugovala, a njen otac je, gledajući kako mu mezimica vene, ipak dao blagoslov da se Božana uda za Živojina.

Legenda dalje kaže da je noć pred udaju Božana sanjala kako joj nepoznata žena savetuje da svima priča o čudotvornim moćima „ljubavnog drveta“ ispod kog su se ona i Živojin sastajali.

- Svako ko bude došao do drveta i iskreno se pomolio da pronađe ljubav svog života, želja će mu biti uslišena – izgovorila je nepoznata žena Božani u snu.

Predanje kaže da se nekoliko dana posle venčanja Božana poverila jednoj od sestara šta je čula u snu. Sestra se iskrala iz kuće, otišla do „ljubavnog drveta“ i pomolila se da što pre nađe muža.

Želja joj se ubrzo ispunila, i od tada su Božana i Živojin svima savetovali da se makar jednom pomole pokraj „ljubavnog drveta“ kako bi našli svoju ljubavnu sreću.

Foto: Ivan Strahinić

(Ona.rs)

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Najnovije iz rubrike Putovanja

Komentari

  • DARKO 100%

    16. decembar 2021. | 18:36

    Vasa se sreca stvara zavisno od toga kakav imate pogled na zivot i koliko ste spremni i odlucni da se prilagodite i menjate stvari u zivotu

    Podelite komentar

  • Milan

    17. decembar 2021. | 08:40

    Ajmo navali nesrecni narode sad. Pravac Divčibare i hvatajte se za drvo. Boze sacuvaj.

    Podelite komentar

  • Karma

    17. decembar 2021. | 13:56

    Samo nikako ne kacite one vase ljubavne katance,drvo ce umreti.

    Podelite komentar