• 4
 ≫ 

Pre 2 veka knez Miloš proglasio je Adu Ciganliju državnim dobrom: Jubilej beogradskog mora

 ≫ 

Nekada ostrvo, a sada poluostrvo omiljeno je izletište stanovnika prestonice

  • 4
365 dana  Ada Ciganlija

Foto: Ivan Strahinić

Na svega četiri kilometra od centra Beograda, na reci Savi, nalazi se nekadašnje ostrvo, a sada poluostrvo Ada Ciganlija.

Omiljeno izletište Beograđana ujedno je i jedno od najposećenijih izletišta u Srbiji, posebno leti, jer su ovde temperature za nekoliko stepeni niže nego u gradu.

Naziv „Ciganlija” najverovatnije potiče od keltskih reči „singa” i „lia”, koje znače „ostrvo” i „podvodno zemljište”. Kad je vodostaj bio nizak, ovaj deo Beograda nazivan je Singa, a kad bi voda nadošla naziv bi se menjao u Lia. Vremenom, Ada Singalia pretvorena je u Adu Ciganliju.

Po oslobađanju Beograda od Turaka, Karađorđe je Adu poklonio na upravljanje Mladenu Milovanoviću, komandantu beogradske varoši. Knez Miloš Obrenović je 1821. godine, Adu Ciganliju proglasio državnim i narodnim dobrom.

Ove godine Ada će obeležiti još jedan jubilej – 90 godina od održavanja prvog Evropskog prvenstva u veslanju. Tada su na Adi izgrađene tribine za 2.500 ljudi koji su došli da bodre takmičare.

Ada Ciganlija postala je poluostrvo 1967. godine, kada je pregrađen desni rukavac.

Ovaj, po mnogima najlepši deo prestonice, bio je stecište ne samo ljubitelja prirode, sportista i pustolova, već i umetnika. Tako je naš najveći komediograf Branislav Nušić Adu prozvao „Vodenim cvetom“ i tu osnovao i istoimene satirične novine.

Foto: Ivan Strahinić

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Najnovije iz rubrike Putovanja

Komentari

  • Onivolebelovino

    19. decembar 2021. | 21:22

    U tekstu piše da je na Adi Ciganliji zatvoren rukavac 1967.godine, pri čemu treba posebno istaći, da je to, pored ostalih, uradilo oko 1000 brigadira, učesnika Savezne omladinske akcije SORA "Ada 67", iz cele velike Jugoslavije i nekih komšijskih zemalja. S ponosom mogu da kažem da sam i ja bio učesnik, kao brigadir u brigadi "Braća Srnić" sa Savskog venca.

    Podelite komentar

  • DARKO 100%

    19. decembar 2021. | 18:48

    Trebala bi drzava da napravi nesto velicanstveno ,da napravi eko akva park sa protocnom vodom,to bi bas bilo pravo blago za Beogradjane i celu Srbiju koja bi mogla to posecivati

    Podelite komentar

  • Ivan

    19. decembar 2021. | 21:17

    Raspada se kao i ostatak cukarice, dok se sve druge opstine razvijaju i napreduju samo cukarica ide u nazad, ni deci za paketice nemaju, da ne pricamo o ostalim osnovnim stvarima, a trebala bi da bude najnaprednija opstina, ima i kosutnjak i adu....

    Podelite komentar