• 3

Srpsko čudo prirode: Reka Godina dugačka je 365 metara i veruje se da ispunjava želje

Jedna od najkraćih reka u Evropi izgleda kao iz bajke

  • 3
Foto: Ivan Strahinić

Na desnoj obali Drine, u naselju Perućac, u Nacionalnom parku Tara nalazi se reka Vrelo ili, kako je još poznatija - reka Godina.

Dugačka je svega 365 metara, baš onoliko koliko svaka godina ima dana i važi za najkraću reku u Srbiji i jednu od najkraćih reka u Evropi.

Nastala je od snažnog kraškog vrela Perućac u podnožju Tare, a uliva se u Drinu vodopadom koji je visok 14 metara.

Uprkos tome što je veoma kratka, na Godini se nalaze i izvor, i ribnjak, i vodenica, i drveni mostovi...

Zanimljivo je da Godina nikada ne menja dužinu ni za milimetar, pa otud i verovanje da bi budući mladenci pre venčanja trebalo da dođu na ovu reku kako bi i njihova ljubav odolela svim iskušenjima i ostala nepromenjena kad izgovore sudbonosno "da".

Još jedna legenda prati Godinu. Veruje se da će svako ko prođe njenim tokom od početka do kraja imati sreće u narednih godinu dana.

Po drugom verovanju, Godina ispunjava želje; potrebno je noć pred dolazak pod jastuk staviti novčić i snažno zamisliti želju, a onda taj novčić poneti sa sobom, proći celim tokom i ubaciti ga u reku. Strpljenje je, kažu oni koji veruju da reka Godina ima posebnu moć, ključno - želja bi trebalo da se ostvari u narednih 365 dana.

U akciji izbora "Sedam srpskih čuda prirode", koju je organizovala Turistička organizacija Srbije, Drina sa rekom Vrelo, odnosno Godinom osvojila je prvo mesto.

Foto: Ivan Strahinić

Video: Ja se zovem Viktor i naučiću vas kako se voli Srbija: Klinac (3) nam je u 10 reči sve objasnio

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Najnovije iz rubrike Putovanja

Komentari

  • Srb@

    28. decembar 2021. | 11:25

    Prelepo mesto,stvoreno za spoj čoveka i prirode...samo da nije onolikog smeća okolo pa čak i papira koji su koriśćeni posle velike nužde,pa se onako razlete po lepom povetarcu

    Podelite komentar

  • ГЦГ

    2. maj 2022. | 16:19

    Били смо тамо. Једно од љепших мјеста. Поздрав и дивљење из Подгорице

    Podelite komentar

  • Nn

    2. maj 2022. | 15:34

    Stvarno sramota da tako nesto bude pored tako lepe reke. Treba ljudi da imaju MALO vise obzira I respekta za svoju okolinu. Na Jamajci je slicna reka koja se uliva u more. Turisticke ture su od mesta ulivanja pa sve do izvora. Nezaboravno iskustvo svakog ko dodje.. Reka je Dunn river. Ko je bio zna kako je. ne vidim zasto mi ne mozemo da odrzavamo cist prostor oko reke. Sve je do opstine kojoj pripada. Znaju sta treba da urade.

    Podelite komentar