• 1

Za izgled planine kod Babušnice pobrinuo se Marko Kraljević: Legende o Golemom stolu

Planina koja izgleda poput stola bila je inspiracija stanovnicima Babušnice i okolnih sela da ispletu brojne legende o njenom nastanku

  • 1

Foto: Ivan Strahinić

Na nadmorskoj visini od 1.328 metara, iznad Babušnice prostire se planina Golemi stol, koja se u lokalnom žargonu naziva još i Stolski kamik.

Veliku popularnost doživela je zahvaljujući umetnicima koji su je „preneli“ na slikarska platna, inspirisani njenim neobičnim oblikom.

Poslednjih godina na društvenim mrežama, posebno na Instagramu, Golemi stol je jedna od planina koja je najčešće fotografisana i deljena, opet iz istog razloga – izgleda poput prirodnog stola koji se moćno uzdiže nad kotlinom.

O nastanku planine i njenom imenu ispredaju se brojne legende, a u svakoj od njih glavni junak je Marko Kraljević.

Tako se u selima oko Babušnice veruje da je planina ravna poput stola, jer je Marko Kraljević stao na nju i bacio kamen na drugu planinu.

Po drugoj legendi, Marko Kraljević je sa susednog brda skočio na Golemi stol i od siline skoka je zaravnio.

Po trećem predanju, kad je Marko Kraljević krenuo sa plenom izabrao je baš ovaj deo Srbije da sedne i da se tu odmori. Ali, džak mu se pocepao, a jedan manji deo plena pao je kod Babušnice i tako je nastala planina Golemi stol.

Trebalo bi zamisliti koliki je onda plen Marko Kraljević nosio u džaku i koliko je zaista bio snažan kad je Golemi stol bio samo delić njegovog tereta...

Foto: Ivan Strahinić

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Najnovije iz rubrike Putovanja

Komentari