• 0
 ≫ 

Gardoš, brdo i kula koji pričaju priču vekova

 ≫ 

Od četiri kule izgrađene na najudaljenijim tačkama Kraljevine Ugarske, jedino he je ona u Zemunu ostala očuvana.

  • 0
Gardoš, Zemun, Beograd Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

Jedna od četiri kule, koje je nekadašnja Ugarska izgradila na krajevima tadašnje kraljevine, kako bi na taj način obeležila hiljadu godina dugu državnost, i danas ponosno stoji na zemunskom Gardošu. Neki je zovu jednostavno Gardoš, neki Milenijumska kula, neki kula Sibinjanin Janka.

Danas je jedan od simbola Zemuna i mesto sa čijeg se vidikovca otvara pogled prema okolini koja opčinjava.

Zemun / Zemunska tvrđava Foto: Mateja Beljan

Gardoš kao simbol Zemuna

Kako god je nazivali, ova kula ostaje jedan od najupečatljivijih simbola tog dela grada. Iako bi najispravniji naziv bio Milenijumska kula, mnogo se češće može čuti jednostavno Gardoš, prema istoimenom uzvišenju na kome se nalazi.

Kao spomen na hrabrost mađarskog viteza Janoša Hunjadija, u našoj narodnoj tradiciji poznatog kao Sibinjanin Janko, kula se često naziva i njegovim imenom. Poznato je da je u drugoj polovini 15. veka ovaj mađarski velikaš učestvovao u borbi protiv turske vojske, a nedugo nakon toga, kada je izbila epidemija kuge, i sam je stardao od nje. Sahranjen je, kao i mnogi drugi ratnici, na području na kome se danas nalazi Gardoš. U sećanje na njegovu hrabrost, među narodom se ustalio i naziv kula Sibinjanin Janka.

Ostaci najstarije građevine u Zemunu

U starom jezgru današnjeg Zemuna upravo su ostaci nekadašnje tvrđave, na čijim je temeljima izgrađena Milenijumska kula. Počev od 1948. godine tvrđava Gardoš uvrštena je na listu Spomenika kulture i nalazi se pod zaštitom zvaničnih institucija.

Interesantno je pomenuti da je od četiri kule izgrađene na najudaljenijim tačkama Kraljevine Ugarske, jedino ona u Zemunu ostala očuvana.

Goran Vesic Gardos Foto: Skupština Grada

Pored toga što je izgrađena na temeljima prvobitnog utvrđenja iz 9. veka u rimskom Taurunumu, kula Gardoš je oduvek privlačila mnoge. Zato i ne čudi što priču o njoj prati i legenda o tajnom tunelu, kojim se može stići od Beogradske tvrđave, odnosno Kalemegdana.

Danas se u kuli Gardoš nalaze atelje i galerija, u okviru kog postoji stalna izložbena postavka, koja je posvećena srpskom naučniku Milutinu Milankoviću. Posetiocima je posebno interesantno savladavanje brojnih stepenika, koji vode do vidikovca, sa koga se pruža nestvaran pogled na okolinu.

Video: Omiljena senzacija Beograđana u novom ruhu: Medvedići su se upravo vratili na Gardoš

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Putovanja