• 0
 ≫ 

Slano Kopovo - ćudljivi panonski rezervat prirode u obliku potkovice: Život uvek pobeđuje

 ≫ 

Ovo je jedno od retkih mesta u Srbiji na kom se javlja fenomen fatamorgane

  • 0
Slano Kopovo, Novi Bečej Foto: Ivan Strahinić

Specijalni rezervat prirode kod Novog Bečeja stecište je ždralova koji od septembra doleću na ove prostore kako bi se odmorili i nahranili.

U blizini današnjeg Novog Bečeja reka Tisa vekovima je diktirala život meštanima. Divlja i ćudljiva, znala je iznenada da se povuče, ali isto tako iznenada i da poplavi zemljište, nanoseći veliku štetu onima koji su svoje domove podigli blizu obale.

Tok neobuzdane i nepredvidive Tise regulisan je u 17. i 18. veku; mnoge bare su isušene, ali je jedan deo ipak ostao da svedoči o postojanju vodene stihije koja je konačno ukroćena.

Reč je o Slanom Kopovu koje je krajem prošlog veka proglašeno specijalnim rezervatom prirode.

Posebno je interesantno što, gledano iz vazduha, ovaj deo bare u spomen na nemirnu Tisu oblikom podseća na gotovo savršenu potkovicu. Zato meštani Novog Bečeja kažu da će svakog ko makar jednom u životu poseti Slano Kopovo pratiti sreća.

U zavisnosti od klimatskih uslova, rezervat prirode kod Novog Bečeja postaje jezero čija je maksimalna dubina 20 centimetara.

Leti, kad su temperature vazduha visoke, bara se u potpunosti isuši, a zemljište ispuca poput kore sveže ispečenog hleba. Ali, da i u takvoj “pustari” ipak ima života svedoče busenovi trave koji prkosno izbijaju iz isušene zemlje, stvarajući neverovatan prizor.

Slano Kopovo jedna je od retkih lokacija u Srbiji na kojoj možete videti fatamorganu. Kad su temperature visoke, topao vazduh iznad jezera meša se sa okolnim vazduhom, stvarajući neverovatne prizore koji lako mogu da zbune i zanesu.

Foto: Ivan Strahinić

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Putovanja