• 0
 ≫ 

Karaklije na Tari stare su 3 veka: Sa vrha Janjač je najlepši pogled na Višegrad

 ≫ 

Za mnoge koji su posetili ovo planinsko selo ono je ujedno i najlepše zbog bajkovite prirode i autentičnog ambijenta

  • 0
Vrh Janjac i selo Karaklije Tara Foto: Ivan Strahinić

Plodna zemlja, prostrani pašnjaci, izvori pitke vode, čist i oštar vazduh koji seče poput britve...

Planinska sela na Tari nude sve ono što bi čovek mogao da poželi kad spozna koliko je život u saglasju sa prirodom blagotvoran i isceljujuć.

Karaklije su jedno od tih sela u Srbiji, a za mnoge koji su ga posetili ono je i kruna naše planinske lepotice.

Vlasnata glava, Kremen, Veliki stolac i Janjač su vrhovi između kojih je ovo živopisno selo ušuškano, izgledom odolevajući tekovinama savremene civilizacije i brižljivo čuvajući autohtonost staru čak 300 godina. Tad su se, naime, ovde doselili prvi stanovnici iz crnogorskog plemena Kuča, stapajući se sa ambijentom koji oduzima dah.

Karaklije su, prema istorijskim izvorima, pre tri veka naselila četiri brata iz okoline Bijelog Polja; pristigli su sa porodicama, željni da pod ovim delom kape nebeske pronađu mesto na kom će se skućiti. Odabrali su ovaj deo Tare kako zbog čudesno lepe prirode u kojoj su mogli da proizvode hranu, tako i zbog okoline prepune divljači za lov. Došli su i zadivljeni onim što su videli, zauvek ostali da u prelepoj geografiji ispisuju istoriju sela.

Karaklije mnogi dele na Gornje i Donje, ali kad dođete na Taru biće vam tako svejedno kako se koji deo zove, jer ćete ostati opčinjeni onim što vidite. Kuće stopljene sa prirodom svedoče da raj na zemlji i te kako postoji i da nam je nadohvat ruke.

Na svega tri kilometra od sela nalazi se vidikovac Janjač, na 1.473 metra nadmorske visine, sa kog se pruža nestvarno lep pogled na Zaovinsko jezero, ali i na Višegrad i čuvenu „na Drini ćupriju“.

Foto: Ivan Strahinić

Video: Jelena se popela na vrh Stare Planine i shvatila da je ispod nje more

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Putovanja