• 0
 ≫ 

Šetlandska ostrva: San arheologa i izazov turista

 ≫ 

Ostrva na udaru vetrova sa Atlantskog okeana i Severnog mora pružaju i pogled na pejzaže izuzetne po lepoti

  • 0
Šetlandska ostrva, Škotska Foto: Pixabay/dassel

Na Šetlandskim ostrvima se oseća spoj škotske i norveške kulture. Vrlo bliska norveškim gradovima Bergen i Aberden, ostrva su na udaru vetrova sa Atlantskog okeana i Severnog mora, što zaista ovo područje čini teškim za život, u toku zimskih meseci naročito.

Ono što je tokom zime pravi izazov za stanovnike najsevernijih ostrva u Škotskoj, istovremeno je velika avantura za turiste. I to tokom cele godine. Od ukupno sto ostrva, njih 16 su naseljena.

Zbog mira i spokoja koje ostrva nude, nije ni čudo da jedan od slogana za promociju ovih ostrva glasi „Pronaći svoj pravi sever“.

Šetlandska ostrva, Škotska Foto: Pixabay/kingjordan

Neverovatne divlje životinje i priroda

Zima na Šetlandskim ostrvima najbolje je vreme da turisti vide posetioce Arktika, ali i njihove najotpornije stanovnike u akciji. Ovde su naseljene vidre, ali i snežna sova, orke i druge životinje.

Turistima su dostupne organizovane ture, koje vode iskusni poznavaoci divljine na Šetlandskim ostrvima.

Podjednako zanimljivo je i nebo nad ostrvima. Nepredvidivo i čarobno, nudi posetiocima mogućnost da uživaju i u lepoti polarne svetlosti. Postoje, naravno, i drugi razlozi za promatranje neba nad Šetlandskim ostrvima. Posebno na ostrvu Unst.

Uočljiva istorija Vikinga

San mnogih arheologa je obilazak Šetlandskih ostrva. Bogati slojevi praistorijskih nalazišta, ali i ostataka iz perioda kada su Vikinzi tu živeli, vidljivi su širom ostrva. Svetionici kojima se upravlja sada na daljinu, iz Edinburga, daju posetiocima mogućnost da se bolje upoznaju sa pomorskom prošlošću ostrva, navodi Euronews.com.

Šetlandska ostrva, Škotska Foto: Pixabay/dpbueroservice

Ali istorija nije samo u materijalnim dokazima, već i u kolektivnom sećanju stanovnika. Tokom 15. veka, kao miraz u dinastičkom braku, Norveška daje Švedskoj Šetlandska ostrva. Ali tek tri veka kasnije, tačnije 1881. godine se ovde počinju organizovati čuveni festivali vatre. Tokom spektakla, poznatog kao „Up Helly Aa“, koji se održava u toku zime, mnogi stanovnici ostrva prate povorku obasjanu bakljama pre nego što zapale maketu velikog vikinškog broda.

Moderne tekovine ostrva

U gradu Lerviku, poznatom po krivudavim uličicama i njegovoj okolini, živi gotovo polovina od ukupno oko 23.000 stanovnika ostrva. Upravo u tom gradu se turistima nude brojne sadržaji. Prodavnice i restorani, ali i smeštajni objekti.

Šetlandska ostrva, Škotska Foto: Pixabay/dassel

Ne treba zaboraviti ni plaže na ostrvima, koje turistima nude priliku da uživaju u neverovatnim pejzažima.

Putovanje trajektom do Šetlandskih ostrva iz Škotske traje 12 do 13 sati. Let avionom traje oko sat i po vremena, a dostupni su i letovi iz norveškog grada Bergena. Između najvećih mesta postoje autobuske linije, ali je za bolje upoznavanje lepota Šetlandskih ostrva najbolja opcija iznajmljivanje automobila.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Putovanja