• 0
 ≫ 

U ovom gradu u američkoj državi Tenesi krije se najveće podzemno jezero u zemlji

 ≫ 

Da sve bude još lepše, posetiocima se nudi mogućnost da uživaju u vožnji čamcem sa staklenim dnom

  • 0
Izgubljena morska pećina, Tenesi

Foto: Shutterstock

Čak i ako ste obišli mnoge svetski poznate destinacije, još uvek ima onih koje čekaju da budu otkrivene. Jedna od njih nalazi se u američkoj državi Tenesi. Tačnije u gradu Svitvoter (engl. Sweetwater), u kome postoji najveće podzemno jezero u celoj Americi. Poznato je kao Izgubljeno more (engl. Lost Sea).

Smešteno je u unutrašnjosti Kreghed pećina (engl. Craighead caverns). Ova bogata pećinska mreža proteže se od Svitvotera do Medisonvila. Mirna i čista, prozirna voda su osnovne karakteristike ovog neobičnog jezera. Da bi bolje videli svu lepotu koja se krije ispod površine, posetiocima se nudi mogućnost da se po jezeru provozaju u čamcu, čije je dno od stakla.

Pretpostavlja se da su hiljadama godina ove pećine koristile životinje, navodi TheLostSea.com, prenosi Travelandleisure. A kada su u pitanju ljudi, smatra se da su pripadnici Čiroki Indijanaca bili ti koji su koristili ove pećine. Počev od malog prirodnog otvora, pećina se dalje račva u mnoge ogromne prostorije.

Izgubljena morska pećina, Tenesi

Foto: Shutterstock

U prostoriji koja je poznata kao „Soba saveta“ pronađeni su brojni artefakti Čiroki Indijanaca, koji uključuju ne samo grnčariju, nego i nakit i oružje, ali i vrhove strela. Upravo to je svojevrstan dokaz da su oni koristili pećinu.

Iako su još od početka 20. veka jezero posećivali brojni strani turisti, nisu bila sprovedena neka naročito obimna istraživanja. Ronioci koji su učestvovali u jednom od istraživanja izneli su pretpostavke da je dubina veća od 30 metara i ispostavilo se da su bili u pravu.

Izgubljena morska pećina, Tenesi

Foto: Shutterstock

Turistima je na raspolaganju vožnja brodićima sa staklenim dnom, koja traje duže od sat vremena. Tačnije 75 minuta. Tokom obilaska će, pored ostalog, imati priliku da uvide lepotu takozvanog pustinjskog cveća. Odnosno neverovatnih formacija poznatih kao antoditi.

Za ulazak u ovu neobičnu pećinu plaća se ulaznica, a njena cena iznosi nešto manje od 14 američkih dolara po osobi.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Putovanja