• 0
 ≫ 

Najduži pešački most na Balkanu nalazi se na Savi: Dug je skoro 300 metara i spaja dve Mitrovice

 ≫ 

Most Svetog Irineja zvanično je otvoren na Vidovan 1994. i pune 23 godine bio je najduži viseći pešački most u Evropi

  • 0
Sremska Mitrovica Foto: Ivan Strahinić

Kad neko pomene Sremsku Mitrovicu, prve asocijacije obično su rimski imperatori i burna istorija koja je tokom vekova menjala lice ovog grada na Savi.

Mnogi će se setiti da je u “slavnoj majci gradova”, nekadašnjoj prestonici Rimskog carstva, rođeno čak 10 rimskih imperatora - od Herenija Etruskusa do Gracijana. Mnogo je i onih koji će podsetiti da ispod Sremske Mitrovice postoji podzemni grad, i to na svega pet do šest metara ispod zemlje.

Ali, ono na šta su svi Mitrovčani jednako ponosni je jedan poseban most koji spaja dve obale i dve Mitrovice - Sremsku i Mačvansku.

Reč je o Mostu Svetog Irineja, podignutom na najužem delu Save, na mestu nekadašnjeg starorimskog Artemidinog mosta, jedne od najvećih građevina antičkog Sirmijuma.

Izgradnja Mosta Svetog Irineja započeta je krajem 1990. godine, po projektu akademika Nikole Hajdina, a završena tri godine kasnije. Svečano otvaranje upriličeno je na Vidovdan 1994. godine.

Širina mosta je svega 5,5 metara, a dužina 262,5 metara. Od trenutka kada je izgrađen pa sve do 2017. bio je najduži pešački viseći most u Evropi.

Sa tog trona skinut je kada su Švajcarci podigli most namenjen pešacima dugačak 494 metra, ali je sremskomitrovački most i dalje najduži viseći pešački most na Balkanu.

Sa jedne tačke na mostu moguće je videti zvonike tri crkve koje se nalaze u Sremskoj Mitrovici.

Foto: Ivan Strahinić

Video: Vozili smo se u špicu, Novi Beograd - Slavija, sa 4 auta preko 4 mosta: Kuda je najbrže?

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Putovanja