• 0
 ≫ 

Na mestu sa koga se pruža fenomenalan pogled prema grčkoj prestonici bio je zatočen antički filozof

 ≫ 

Lokalitet poznat kao Sokratov zatvor nalazi se podno uzvišenja Filopapu

  • 0
Sokratov zatvor, Atina, Grčka

Foto: Privatna arhiva

Grad drevne boginje Atine, Grčka prestonica se, bez sumnje, može nazvati muzejom na otvorenom. Zapravo, u kom god delu Atine da se nađete, ugledaćete ili neko arheološko nalazište ili neku zanimljivu građevinu, a nemojte biti iznenađeni ni što Grci tako brižljivo brinu o svim predmetima koje pronađu. Primera radi, na mnogim stanicama atinskog metroa moći ćete da vidite brojne artefakte koji su otkriveni prilikom gradnje, iako ih se većina čuva u Nacionalnom arheološkom muzeju.

Turisti najčešće obilaze Muzej Akropolja, te hramove Partenon i Erehtejon, zatim ostatke antičkog pozorišta podno Akropolja, „Atinsku Skadarliju“, čuvenu Plaku i druge znamenitosti, po kojima je Atina poznata, ali ne treba zaboraviti ni ona mesta koja su uglavnom poznata uglavnom samo Atinjanima.

Jedno od njih je i Brdo nimfi ili Brdo muza, kako još glasi naziv za Filopapu. Može se desiti i da čujete da su tu u doba antičke Grčke živeli čuveni filozofi i znameniti ljudi toga doba, iako to baš nije precizno dokazano. Ipak, upravo tu postoji jedan lokalitet koji je posebno interesantan.

Atina, Grčka

Foto: Aleksandra Blažević

Možda ste i primetili da podno Akropolja postoji uzvišenje do koga vode metalne stepenice. A odande se pruža fantastičan pogled na grad boginje Atine. Međutim, ono što mnogi turisti baš i ne primete jeste da se sa njihove leve strane, ukoliko odluče da se ovde popnu, nalazi nešto što podseća na nekadašnji zatvor.

Upravo je to mesto, posebno zanimljivo ljubiteljima istorije, poznato i kao Sokratov zatvor.

Sokratov zatvor, Atina, Grčka

Foto: Privatna arhiva

Sokratov zatvor ili ne?

Iako se ovaj lokalitet obično naziva Sokratovim zatvorom, oprečna su mišljenja o tome da li je veliki antički filozof u njemu zaista bio zatočen.

U vreme kada je sagrađen, a što je najverovatnije bilo tokom petog veka, ovde je prolazio jedan od glavnih puteva drevne Atine. U unutrašnjosti se nalazio čak i prostor za kupanje, a u velikoj meri se izgled Sokratovog zatvora podudara sa opisima koje je Platon naveo u svojim „Dijalozima“.

Da sve bude još zanimljivije, ovo nije jedina pećina za koju postoje tvrdnje da je u njoj bio zatočen Sokrat. Neposredno pre početka staze koja vodi prema brdu Filopapos nalazi se još jedan lokalitet, za koji pojedini istraživači tvrde da je baš tu zapravo bio Sokratov zatvor.

No, bio to zaista zatvor čuvenog filozofa ili ne, činjenica je da upotpunjuje listu znamenitosti Atine, koja zaista nije mala.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Putovanja