• 0
 ≫ 

Medvednik od proleća do jeseni miriše na lekovito bilje i avanturu: Ovde je nekad bio rudnik zlata

 ≫ 

Osim po bukovim i borovim šumama, planina kod Valjeva poznata je i po jagodama, malinama, kupinama, lekovitom bilju i pečurkama

  • 0
Planina Medvednik - Valjevo Foto: Ivan Strahinić

Na tridesetak kilometara od Valjeva, na 1.247 metara nadmorske visine, uzdiže se Medvednik, planina u nizu Valjevskih planina, obrasla gustom bukovom šumom.

Gledano sa valjevske strane, planina liči na ogromnog medveda koji je legao da se odmori, pa je po tome, veruje se, i dobila ime. Drugo predanje kaže da je u šumama Medvednika nekada živelo mnogo medveda, te meštani okolnih sela nisu imali dilemu kako bi trebalo da “krste” planinu u središtu venca Valjevskih planina.

Pre Prvog svetskog rata ovde se nalazio rudnik zlata. Koncesiju su imali Francuzi, a na Medvedniku je postojao i grad koji je, svedoče Valjevci, imao električno osvetljenje pre Beograda.

Osim po bukovim i borovim šumama, Medvednik je danas poznat i po jagodama, malinama, kupinama, lekovitom bilju i pečurkama. Najviše posetilaca dolazi u julu i oktobru, kada se kod Planinarskog doma “Krušik” održavaju “Dani gljiva i lekovitog bilja”.

Medvednik je izazov i za planinare koji od platoa Rajića kapija, preko izvora Kedina voda stižu do Ravnih livada, odakle počinju uspon do vrha. Sa vrha koji nosi isti naziv kao i planina pruža se prelep pogled na Natin vrh koji se nalazi na 1.241 metar nadmorske visine.

Ljubitelji sportskog penjanja mogu da okušaju svoje sposobnosti na Grdobi, Vojinovoj steni, Roškoj steni i Platnu Medvednika. Onima koji vole paraglajding obezbeđeno je više poletišta - Kulina, Jablanik, Toletina i Đurđev breg.

Ukoliko odlučite da se zadržite na Medvedniku duže od jednog dana, u selima Stave, Suvodanje, Rebel i Sitarice možete da pronađete smeštaj i uživate u specijalitetima valjevskog kraja. Najzad, šteta bi bila da odete na Medvednik, a da ne posetite Bucursku, Janjinu i čuvenu Crvenu pećinu iz koje izbijaju dva izvora.

Foto: Ivan Strahinić

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Putovanja