Quantcast
  • 0

ĐAVOLJA VAROŠ: Prirodni fenomen koji oduševljava svet

Spomenik prirode Đavolja varoš nalazi se na jugu Srbije, a čine ga dva, oba u svetu retka fenomena: zemljane figure i dva izvora jako kisele vode

  • 0
Đavolja varoš

Foto: JP PLANINKA

Turistička organizacija Srbije preporučuje da se sa ovim prirodnim fenomenom upoznate ovog proleća.

Ne samo zbog jedinstvenog reljefa, već pre svega zbog prizora, legendi koje čuva i lepote koju otkriva.

Bez obzira na to da li verujete u legende o nastanku jedinstvenih figura, ili dolazite samo da ih doživite i fotografišete, utisak koji ovaj lokalitet ostavlja na posetioce je autentičan. Ipak, malo ko je otišao iz Đavolje varoši a da nije planirao da se ponovo vrati.

Uz zemljane figure, uske staze koje vode do najlepših vidikovaca lokaliteta, nezaboravan utisak ostavlja i Crkva Svete Petke, građevina sva od drveta koja ovu varoš čuva već duže od sedam vekova.

Ako se umorite od legendi, upoznajte činjenice. U Đavoljoj varoši nalaze se originalni saski rudnici. Da se uverite u bogatstva i prirodne lepote Radan planine danas vam ne treba rudarska oprema. Dovoljan je jedan pogled.

Proverite zašto je Đavolja varoš bila najbolje plasirani evropski kandidat u kategoriji za sedam svetskih čuda prirode i otkrijte zašto je vama čudesna.

Ovaj lokalitet je stavljen pod zaštitu još 1959. godine, a 1995. godine je Uredbom Vlade Republike Srbije proglašena za prirodno dobro od izuzetnog značaja i stavljena je u prvu kategoriju zaštite.

Ovog proleća birajte i Prolom i Lukovsku Banju. Iskoristite lekovitu vodu, nadmorsku visinu i svežinu koje u paketu nude osveženje i okrepljenje. Nude lek i odmor.

Bilo da dolazite na lečenje ili odmor, poslovne susrete ili jednostavno, na opuštanje u prirodi, svoj boravak možete upotpuniti Wellness tretmanima, opuštanjem u zatvorenim i otvorenim bazenima.

Doživite pravi odmor.

Srbija. Doživi!

(Telegraf.rs/PR)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Putovanja