• 0
 ≫ 

Simbol Havaja izražava zahvalnost, poštovanje i čuvenu alohu

 ≫ 

Zato se i nošenje takvog jednog odevnog predmeta smatra najboljim načinom za održanje kulture lokalnog stanovništva

  • 0
Večići od pera, Havaji Foto: Pixabay/paulbr75

Miris cveća i čuveni venčići od pera različitih boja mnogima su prva asocijacija na ostrva Havaje. Iako ta pera budu bez mirisa, nema sumnje da će u njih biti utkana “mana“, odnosno energija predaka.

Za Mele Kahejlapuna Čun (Mele Kahalepuna Chun), koja pripada trećoj generaciji porodice koja se bavi izradom ovih venčića sa Oahua, to je zapravo život. Kada je imala samo pet godina, počela je od bake da uči tajne pripreme pera, po kojima su Havaji i danas poznati.

- Za mene su pera ono zbog čega sam ovde. Osećala sam obavezu prema baki da to radim i to smatram blagoslovom – izjavila je za BBC Mele Kahejlapuna Čun.

Tradicionalna odeća, izrađivana još pre više od 1.500 godina, uključivala je i pernate detalje, koji su zapravo bili znak da neko zavređuje poštovanje ili da je član kraljevske proodice. Tako je vremenom upravo perje postalo svojevrstan simbol moći, društvenog statusa i ranga na Havajima.

Zapravo, ogrtače, šlemove i čuveni „kahili“, dugačak štap ukrašen perjem na jednom kraju, imali su pravo da nose samo glavne poglavice, za koje se verovalo da su nastali od bogova.

 
 
 
 
Прикажи ову објаву у апликацији Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Објава коју дели Hawaii Flower Lei (@hawaii_flower_lei)

Uz pomoć različitih boja i šara moglo se odrediti kojoj klasi, ali i lozi neko pripada. Više od 450 hiljada žutog perja ptice mamo sa Velikog ostrva, koja je danas izumrla, korišćeno je za izradu ogrtača havajskog kralja Kamehamehe, koji je vvladao do 1819. godine.

Kako je objasnila Mele Kahejlapuna Čun, oko 40 sati je potrebno da se završi jedan predmet ukrašen perima. A da bi na odeći bio vidljiv izrađeni centimetar, potrebno je oko 30 do 40 pojedinačnih pera, koja se tkaju pojedinačno. Zato i jeste jasno zašto se to smatra vrhunskim oblikom poštovanja, zahvalnosti i ljubavi, odnosno čuvene alohe.

 
 
 
 
Прикажи ову објаву у апликацији Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Објава коју дели Hawaii Flower Lei (@hawaii_flower_lei)

I dok predmeti ukrašeni perjem mogu koštati između 200 i 1.000 američkih dolara, iako se uglavnom koriste samo u posebnim prilikama, svako ko ih dobije na dar dirnut je pažnjom. Zato se i nošenje takvog jednog odevnog predmeta smatra najboljim načinom za održanje kulture lokalnog stanovništva.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Putovanja