• 0
 ≫ 

Proleće je pravo vreme za putovanje: 10 evropskih gradova koje treba obići

 ≫ 

  • 0
Ajfelov toranj, Pariz Foto: Pixabay

Kako se situacija sa pandemijom poboljšava i mnoge mere u vezi sa putovanjima su olakšane, savršen je momenat da počnete da planirate putovanje na neku od evropskih destinacija.

Evropa je godinama jedna od najpopularnijih destinacija za turiste iz celog sveta. Blaga klima tokom proleća i dugi dani u toku leta čine evropske destinacije idealnim.

Iako svaka zemlja na tlu Evrope nudi zanimljive destinacije, lista najpopularnijih prema sajtu Schengenvisainfo izgleda ovako.

1. Pariz, Francuska

Najpoznatija po gastronomskim specijalitetima, modi i bogatoj kulturi, Francuska je bez ikakve sumnje jedna od najpopularnijih evropskih destinacija. Pariz je jedan od gradova poznat po brojnim spomenicima, karakterističnim po različitim arhitektonskim stilovima. Najpoznatiji među njima su Ajfelov toranj i Trijumfalna kapija.

Među muzejima se svakako izdvaja Luvr. Tokom proleća i leta treba istražiti brojne pariske kafiće i isprobati čuveno francusko pecivo.

2. Rejkjavik, Island

Glavni grad Islanda, istovremeno je i najveći u celoj zemlji. Muzej Perlan jedna je od atrakcija. Okružen šumom, nalazi se na samom vrhu grada i smatra se njegovim biserom. Iz njega se pruža panoramski pogled prema Rejkjaviku.

Pešačenje po gradu i uživanje na plaži tek su neke od aktivnosti u kojima možete uživati tokom posete ovom gradu, u čijoj okolini se nalaze i termalni izvori, poznati po otvorima koji su nastali delovanjem vulkana, iz kojih izbija para. U planu su i zanimljivi festivali tokom proleća i leta.

Dubrovnik panorama centar grada Dubrovnik / Foto: Shutterstock

3. Dubrovnik, Hrvatska

Podignute tokom 10. veka, zidine Starog grada su omiljene među turistima iz celog sveta. Dubrovački Stradun još je jedna od atrakcija. Tu se nalaze i brojni ugostiteljski objekti sa odličnom ponudom.

Šetnja Starim gradom i Stradunom je jedna od omiljenih aktivnosti turista tokom posete ovom gradu.

Fontana Di Trevi, Rim, Italija Foto: Pixabay/timmz

4. Rim, Italija

Glavni grad Italije smatra se jednim od najstarijih u celom svetu. Tokom posete turisti često imaju utisak da su „otputovali“ u daleku prošlost.

Ne propustite da isprobate sjajne gastronomske specijalitete, po kojima je italijnaska kuhinja poznata u svetu i da bacite novčić u fontanu Di Trevi. Po verovanju, ako to učinite, kad-tad ćete imati prilike da ponovo posetite Rim i uživate u njegovim čarima.

beč Foto: Anna Hunko

5. Beč, Austrija

Fascinantna istorija austrijske prestonice uočljiva je gotovo na svakom koraku. S obzirom na to da je poznat kao Grad muzeja, za obilazak svih njih, treba izdvojiti dovoljno vremena.

Zamak Belvedere i još čuveni Šenbrun nezaobilazna su stanica gotovo svakog turiste.

Berlin Berlin / Foto: Shutterstock

6. Berlin, Nemačka

Savršeno vreme za uživanje u lepotama nemačke prestonice svakako su proleće i leto. Iako u Berlinu postoji mnogo atrakcija, Brandenburška kapija, koja se smatra simbolom jedinstva nemačkog naroda, jedan je od najposećenijih spomenika ovog grada.

Ljubitelji istorije i kulture će uživati prilikom posete Nemačkom istorijskom muzeju. Mnoge turiste privlači i Memorijalni centar Holokausta, zatim Jevrejski muzej i Nemački muzej tehnologije, kao i Berlinski televizijski toranj.

7. Lise, Holandija

Grad poznat po prostranim poljima bogatih cvetnih leja idealno je posetiti baš u proleće. Udaljen je oko pola sata vožnje od holandske prestonice i odličan je izbor i za ljubitelje šetnje, ali i za one koji se odluče za korišćenje bicikla kao prevoznog sredstva.

Često posetioci bivaju zadivljeni lepotom ovog grada. Posebno ako ga posećuju u proleće, kada je priroda u punom cvatu.

8. Lisabon, Portugal

Lepo vreme tokom cele godine, živopisne zgrade i bogat noćni život, tek su neke od karakteristika glavnog grada Portugala.

Izgrađena tokom 16. veka, kula Belem jedna je od znamenitosti grada, koju često posećuju turisti. Tramvaji su obeležje Lisabona. Najpopularniji je onaj koji nosi oznaku „28“ i prolazi kroz neke od najpoznatijih gradskih četvrti. Na oko 20 minuta udaljenosti od grada nalaze se i neke od najpoznatijih plaža.

9. Atina, Grčka

Grad savršen za posetu u svako doba godine, Atina je, uz, Rim jedan od najstarijih gradova u celom svetu. Atinski Akropolj privlači mnoge turiste, iako ništa manje nije interesantna ni njegova okolina. Drevna Agora, hram Zevsa Olimpijskog, stadion na kome su održane prve moderne Olimpijske igre, tek su neke od znamenitosti prestonice Grčke.

Gastronomski specijaliteti se ne propuštaju kada posećujete ovaj grad.

Prag Foto: J.Nalbantjan

10. Prag, Češka

Grad sa stotinu tornjeva, kako se često češka prestonica naziva, poznat je po živopisnoj baroknoj arhitekturi, astronomskom satu iz 15. veka i brojnim gotičkim katedralama. Jedna od najpoznatijih atrakcija, uz Karlov most, svakako je i Praški zamak, izgrađen tokom 9. veka.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Putovanja