• 1

Usred Srbije prizori kao sa švajcarskih Alpa: Ova planina pravi je biser zimskog, ali i letnjeg turizma

Ona je još nedovoljno otkriveni dragulj Srbije, a zauzima skoro dva puta veću površinu od Kopaonika

  • 1
Planina Golija

Foto: Shutterstock

Proleće je stiglo kalendarski, turistička sezona u ski-centrima privodi se kraju, ali jedna planina u Zapadnoj Srbiji tek sad je zasijala punim sjajem.

Na Goliji, koja važi za jednu od šumama najbogatijih planina u Srbiji, trenutno vlada prava snežna idila. Put ka vrhu planine je prohodan, što privlači veliki broj domaćih turista koji imaju priliku da još uživaju u snežnim čarolijama.

- Ovde je zaista fantastično, osećam se kao da nisam u Srbiji. Vazduh je čist i diše se punim plućima na ovoj nadmorskoj visini. Ono što nas je oduševilo jeste što je divlja priroda nadohvat ruke, jedna od retkih planinskih lokacija koja nije u velikoj meri urbanizovana. Ovde je pravi raj za nas koji volimo duge šetnje po snegu -  kaže za RINU Aleksandra iz Beograda, koja je vikend sa porodicom odlučila da provede upravo na Goliji.

Ono što je najvažnije za sve posetioce jeste prohodnost puteva, jer se upravo na ovoj teritoriji nalazi jedna od najrizičnijih trasa u Srbiji. Put Preko Brdo - Odvraćenica usled jakog vetra i snežnih nanosa dugo je bio blokiran za saobraćaj.

- Uz veliku upornost putara i uz pomoć teške mehanizacije uspeli smo da pročistimo put koji je zadavao velike probleme. Deonica se nalazi ispod najvišeg vrha Golije, Jankovog kamena, duvaju jaki vetrovi sa Peštera i zato je ovo deonica na kojoj tek pročišćen put može biti ponovo zavejan u roku od samo nekoliko minuta. Nadamo se da više neće biti velikih snežnih padavina, ali ovde je situacija neizvesna sve do letnjih meseci, a službe putara ažurne i u aprilu i maju -  izjavio je Vitomir Arsović iz Puteva Ivanjica.

Zbog očuvanosti prirodnih i kulturnih vrednosti planina Golija upisana je u Uneskovu svetsku listu rezervata biosfere. I upravo zbog svih ovih odlika, Golija postaje jedna od najposećenijih destinacija u Srbiji koja pruža kvalitetan ali pre svega bezbedan boravak i odmor.

Ivanjica, Golija, sneg

Foto: RINA

- Zimska sezona na Goliji je pri izmaku, mi uveliko prepremamo letnju koja će biti prema našim očekivanjima znatno bolja u odnosu na prethodne godine, a na osnovu interesovanja koje je do sada pokazano, rezervisanog smeštaja i najava. Golija je naš favorit upravo u letnjem periodu, jer su mnogi njeni lokaliteti, koji su veoma atraktivni i lepote divlje planine, dostupniji kada se sneg otopi-  istakao je Miloje Ostojić iz TO Ivanjica.

Golija je  se smatra jednom  od najlepših i najšumovitijih planina u Srbiji, a  svojom masivnošću dominira krajolikom i zauzima površinu skoro dva puta veću od susednog i mnogo poznatijeg Kopaonika.

Golija je 2001. godine proglašena za Park prirode, a Rezervat biosfere "Golija-Studenica" i  pod Unesko zaštitom. Najviša tačka Golije je Jankov kamen visok 1834 metara.

Netaknuta priroda jugozapadne Srbije najbolje se ogleda u lepoti i jedinstvenosti ove panine. Golija se ponosi svojom zadivljujućom lepotom i izuzetno bogatim biljnim i životinjskim svetom. Prostire se na teritoriji pet opština sve od Ivanjice do Novog Pazara, preko Raške, Sjenice i Kraljeva.

Na ovoj planini ćete pronaći predivne izvore čiste, planinske vode koja izvire u divljoj i još uvek neukroćenoj prirodi. Planinska voda na Goliji je kristalno čista, osvežavajuće hladna i neizmerno lepa.

Golija - Ivanjica

Foto: Ivan Strahinić

Golija je od Beograda udaljena oko 230, od Novog Sada 317 , a od Niša 224 kilometra. Najbliži gradovi su Ivanjica udaljena 40, Novi Pazar 32 i Raška 43 kilometra.

Golija je i planina izuzetno bogata bistrim izvorima, a najpoznatije reke koje izviru na Goliji su Studenica i Moravica. Na Goliji se nalaze i tri manja jezera okružena nestvarnom prirodom – Tičar (Dajićko jezero), Nebeska suza na Okruglici i Košaninovo jezero, koji su pravi biseri letnjeg turizma.

Golija ima i svoj park prirode koji je prava riznica retkih biljnih i životinjskih vrsta, a pravo lice pokazuje u prolećnim i letnjim mesecima.

U blizini ove planine u  Srbiji, nalaze se i manastiri Studenica i Gradac, koji su nezaobilzani deo turističke i kulturne ponude ovog kraja.

(Telegraf.rs/RINA)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Najnovije iz rubrike Putovanja

Komentari

  • Miroslav

    23. mart 2022. | 22:15

    Sve je prelepo osim puta od Ivanjice. Deo prema Goliji je u dužini od desetak km makadam,razrovan i uzak. Svake godine se izvlači ogromna količina drveta i kamioni uništiše taj deo puta. Moglo bi da se na nekim mestima postavi pečurka sa klupama. Ili bar pored spomen česme. Nebriga opštinskih vlasti je uočljiva. Šteta. Na vrhu nema parkinga.

    Podelite komentar