• 0
 ≫ 

Srpska Pompeja na Tari: U blizini brane Zaovinskog jezera Pančić je pronašao čuvenu omoriku

 ≫ 

Veštačka akumulacija okružena je prelepom prirodom u kojoj dominiraju dve retke vrste - biljka runolist i posebna vrsta smrče koja je dobila ime po našem čuvenom botaničaru

  • 0
Zaovinsko jezero Foto: Ivan Strahinić

U Nacionalnom parku Tara, u južnom delu istoimene planine, nalazi se Zaovinsko jezero, veštačka akumulacija nastala između 1975. i 1983. godine.

Dopunjavaju ga dva potoka - Konjska reka i Beli Rzav, a kako nivo vode često oscilira, iz četiri manja jezera u blizini sistemom spojenih sudova voda se pretače u Zaovinsko jezero.

Da bi jezero nastalo, staro selo Zaovine moralo je da bude potopljeno.

Zbog toga stanovnici novih Zaovina ovaj deo često nazivaju “srpskom Pompejom”, po uzoru na antički grad koji je uništen u erupciji vulkana Vezuv. Kad je vodostaj u Zaovinskom jezeru nizak, naziru se ostaci starih potopljenih kuća.

Prelepa priroda, čista voda i, kako mnogi tvrde, najukusnija pastrmka u Srbiji, privlače u ovaj deo Tare veliki broj domaćih i stranih turista.

Izazov je i za planinare, jer se preko Karaklija stiže do vrha Janjač sa kog se pruža panoramski pogled na novo selo Zaovine s jedne strane, a sa druge na Višegrad i čuveni most na Drini.

Baš oko Zaovina, u blizini brane, Josif Pančić je davne 1875. godine prvi put uočio omoriku koju je nazivao “ledenom lepoticom” i koja je po njemu i dobila ime. Ovaj četinar i danas predstavlja veliku naučnu zagonetku, jer njegovo poreklo nije do kraja proučeno.

Foto: Ivan Strahinić

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Putovanja