• 0
 ≫ 

Sa "krova Vojvodine" pruža se neverovatan pogled: Ove planine su simbol grada Vršca

 ≫ 

Veći deo šumskog područja Vršačkih planina nalazi se pod zaštitom, budući da je okarakterisan kao Park prirode još od 1982. godine.

  • 0
Vršačke planine Foto: Shutterstock

Nekada jedno od ostrva u Panonskom moru, a danas planine u blizini banatskog grada Vršca poznate su i po tome što je na njima smešten najviši vrh na području cele Vojvodine. Sa Guduričkog vrha, koji se nalazi na 641 metru nadmorske visine, pruža se pogled na čuvene vinograde u Vršcu, ali i na okolinu, dok pogled odavde seže i do rumunske teritorije.

Starost Vršačkih planina, koje se neretko nazivaju i Vršačkim bregom, procenjuje se na oko 260 miliona godina. Osim stena iz perioda paleozoika, na ovim planinama se uočavaju i ostaci sedimenata koji su postojali u periodu između 25 i 60 miliona godina.

Izuzev Guduričkog vrha, poznati vrhovi ovih planina, čiji veći deo pripada teritoriji Srbije, a manji obližnjoj Rumuniji, jesu još i Vršačka kula, Lisičja glava i Đakov vrh.

Vršačka kula Foto: Mateja Beljan

Planine bogate znamenitostima

Veći deo šumskog područja Vršačkih planina nalazi se pod zaštitom, budući da je okarakterisan kao Park prirode još od 1982. godine.

Zanimljiv je podatak da je utvrđeno postojanje čak 1.107 biljnih vrsta, a da se u Crvenoj knjizi flore naše zemlje, gde su zabeležene retke i ugrožene biljne vrste, nalazi njih sedam. Izuzev hrasta, lipe i bagrema, na području Vršačkih planina rastu i crni bor, bukva, javor i druge biljne vrste poput recimo graba, belog jasena, sladuna i cera.

 
 
 
 
Прикажи ову објаву у апликацији Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Објава коју дели Explore Serbia (@explore_serbia)

Sem Vršačkog brega, na kome se nalazi i jedan od simbola grada, Vršačka kula, nadomak južnih padina Vršačkih planina nalazi se i selo Mesić. A u njemu vredi posetiti manastir nazvan po selu, koji je izgrađen najverovatnije tokom 15. veka, mada postoji legenda koja izgradnju ove svetinje smešta u prvu polovinu 13. veka. Važi za najveći manastir celokupne eparhije. Ovaj ženski manastir je na listi nepokretnih kulturnih dobara naše zemlje i okarakterisan je kao spomenik kulture od izuzetnog značaja.

 
 
 
 
Прикажи ову објаву у апликацији Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Објава коју дели Slobodan Kunevski (@_hamsterboo_)

U vršačkom selu Malo Središte nalazi se zadužbina despota Jovana Brankovića. Manastir Središte je posvećen Svetom arhanđelu Gavrilu i izgrađen je tokom 15. veka.

Za ljubitelje paraglajdinga, u delu planina koji vodi do Vršačke kule nalazi se i pista, koju koriste avanturisti kada god za to postoje povoljni vremenski uslovi.

Izletište Crkvica i crkva posvećena Svetom Teodoru još su neke od znamenitosti planina, po kojima je i grad Vršac poznat.

Video: Ovako izgleda pogled na najmoćnije vodopade na svetu: Duga iznad oblaka, a vi na sedmom nebu

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Putovanja