• 0
 ≫ 

"Venecija Indije" često se naziva i Božijom zemljom: Upoznajte Keralu

 ≫ 

Dom je nekima od neverovatnih plaža, a u njoj su i nacionalni parkovi, rukavci, lagune i jezera, lavirint kanala, kao i mnoštvo nepreglednih zelenih površina

  • 0
Kerala, Indija Foto: Pixabay/ravindrra

Sedma po veličini zemlja u svetu već dve godine je zatvorena za turizam. Najavljeno je, međutim, da će počev od 27. marta ponovo biti aktivirani međunarodni letovi za Indiju.

Indijska država Kerala, poznata je i kao Božija zemlja. Dom je nekima od neverovatnih plaža, a u njoj su i nacionalni parkovi, rukavci, lagune i jezera, lavirint kanala, kao i mnoštvo nepreglednih zelenih površina. Pored toga što sve to predstavlja jedinstven ekosistem za često ugrožene vrste u zemlji, Kerala je poznata i kao Venecija Indije.

– Ako imate na raspolaganju nedelju dana, moći ćete bolje da upoznate svaku prirodnu specifičnost Kerale – izjavila je za Euronews Krišna Teja Milavarapu, direktorka Turizma Kerale.

Kerala, Indija Foto: Pixabay/ponrajk22

Nacionalni park Tiha dolina

Iako u Kerali postoji čak pet nacionalnih parkova, ovaj je najčešće pominjan. Nalazi se u brdima Nilgiri i zauzima površinu od gotovo 90 kvadratnih kilometara. Prekriven je sve ređe viđenim ekosistemom, tropskom zimzelenom šumom.

U tropskim prašumama Nacionalnog parka Tiha dolina (engl. Silent Valley) mogu se sresti i mnoge ugrožene vrste, ali i leopardi, tigrovi i divlje svinje. Posetiocima se nudi mogućnost istraživanja kroz organizovane safari ture.

U periodu od marta do maja park je zatvoren za posete. A najbolje vreme za upoznavanje njegovih lepota je od oktobra do februara.

Plaže u Kerali

Deo indijske obale Malabara poznat je po plažama, koje su tek posebna priča. Jedna od najpoznatijih je plaža Kovalam, koja je bila omiljena turistima 30-ih godina prošlog veka. Zaliv u obliku polumeseca poznat je po plitkoj vodi i minimalnim talasima, pa je u tom smislu najbolji izbor za porodice sa malom decom. Na ovoj plaži, okruženoj stenama, nalazi se i svetionik, a posetiocima se nude brojne zanimljive aktivnosti, u vidu izleta.

Druga, takođe interesantna plaža u ovom delu Indije je Varkala. Idealna je za sve koji traže mir i osamu. Ova plaža je, osim po pesku zlatnih nijansi, poznata i po neverovatno lepim zalascima sunca. Na liticama koje je nadvisuju nalaze se i brojni, atraktivni restorani.

Kerala, Indija Foto: Pixabay/ejakob

Rukavci Kerale

Kerala se naziva i Venecijom Indije upravo zbog brojnih rukavaca i kanala, ali i jezera i laguna. Ukupno je oko 900 kilometara međusobno povezanih plovnih puteva na ovom području.

- Turisti mogu da se voze istim čamcima koje koriste i meštani. Na taj način, tokom organizovanih tura, mogu da dožive isto što i lokalno stanovništvo i da bolje upoznaju njihov način života – objasnila je Milavarapu.

Jedan od interesantnijih događaja koji se ovde organizuje jeste i trka čamcima, ponekada dugim i do 30 metara.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Putovanja