• 1
 ≫ 

Raj nadomak Paraćina: Destinacija idealna za beg u prirodu

 ≫ 

Smešteno na 400 metara nadmroske visine, izletište Grza sve je češće izbor za one koji sa društvom žele da pobegnu od gradske vreve

  • 1
Izletište Grza, Paraćin Foto: Shutterstock

U podnožju Južnog Kučaja izvire reka Grza, čiji je tok dug oko 23 kilometra. Izuzev kristalno čiste vode, karakterišu je i dva omanja jezera, čija boja deluje prosto nestvarno. Generalno, reka je odličan izbor za ljubitelje pecanja. Naročito je bogata pastrmkom, potočnom i kalifornijskom.

Ništa manje zanimljivo nije ni istoimeno izletište, koje je od Paraćina udaljeno oko 18 kilometara.

Smešteno na 400 metara nadmroske visine, izletište Grza sve je češće izbor za one koji sa društvom žele da pobegnu od gradske vreve.

Izletište Grza, Paraćin Foto: Shutterstock

Odličan izbor za jednodnevni izlet

Iako tu postoji i hotel, mnogi se odlučuju da posete ovu destinaciju u okviru jednodnevnog izleta. Oko 100 kilometara deli Niš i ovo izletište, dok je udaljenost od Beograda nešto manje od 180 kilometara.

Dva su vidikovca posebno zanimljiva i do njih od izletišta Grza vode obeležene pešake staze, srednje težine. Čuveni „izvor ispod bukve“, koji se na putu prema vidikovcima nalazi, čest je izbor posetilaca za kratki predah.

Donje jezeero je prvo na koje se nailazi, ukoliko se tokom reke Grze, uputite prema istoimenom izletištu. Boje ovog jezera deluju neverovatno, pa ne čudi što se mnogi baš u njegovoj blizini i fotografišu. Tu takođe mogu napraviti predah, budući da postoje klupe, ali i prostor za pravljenje roštilja, odnosno za piknik.

U neposrednoj blizini Donjeg, nalazi se Gornje jezero, nakon koga se stiže i na vrelo Grze. Kao i kod Donjeg jezera, tako i na samom vrelu postoji uređen prostor za odmor.

Ljubitelji prirode će ovde definitivno uživati. Put koji vodi kroz šumu, ali i uz samu reku, pruža im mogućnost da otkriju predele neverovatne lepote. Ipak, da bi to učinili potpuno bezbedno, preporuka je da koriste dublje patike, odnosno one koje će zaštiti njihove zglobove, kao i da koriste štapove za penjanje. Podrazumeva se da je neophodno da sa sobom ponesu dovoljno osnovnih potrepština, u vidu hrane i pića i naravno, da prate putokaze.

Manastir Lešje nalazi se u blizini ovog izletišta, kao i manastir posvećen Svetom Sisioju i izletište Sisevac.

Video: Život u skladu sa prirodom koja kao da je preslikana iz mašte: Savršenstvo postoji

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Najnovije iz rubrike Putovanja

Komentari

  • Ikača

    26. mart 2022. | 19:18

    Žalosno je što ovakvu lepotu upropasiše razni džiberi od Beograda pa do Paraćina, izgradiše kičiraj kućetine ,jos malo pa kao u Kaludjericu,znam moju Grzu kako je bila lepa pre 40 godina,sada mi se place kada odem tamo...a I ovi pojedini kamperi ostave deponiju iza see,,,takav smo narod,većina ne zaslužuje ovakvu lepotu koju nam Bog dade

    Podelite komentar