• 1
 ≫ 

Zemlja pustinja i bogatog nasleđa: Saudijska Arabija se ponovo otvara za turiste

 ≫ 

Većinu ograničenja zbog pandemije korona virusa Kraljevina ukida, tako da je pravo vreme za posetu i bolje upoznavanje bogatog kulturnog nasleđa, kojim se Saudijska Arbija zaista može i pohvaliti

  • 1
Saudijska Arabija

Foto: Pixabay/Inde

 

Zemlja poznata po pustinjama, ali i beduinima i kamilama, kao i najvećoj oazi na svetu, Saudijska Arabija ima i te kako šta da ponudi i van pustinje.

Većinu ograničenja zbog pandemije korona virusa Kraljevina ukida, tako da je pravo vreme za posetu i bolje upoznavanje bogatog kulturnog nasleđa, kojim se Saudijska Arbija zaista može i pohvaliti.

Idealno za uživanje u prolećnom suncu svakako je Crveno more. Ali ništa manje atraktivna nije ni mogućnost kampovanja pod zvezdanim nebom u nekom od saudijskih nacionalnih parkova ili uživanje u snežnim padavinama, u severnom delu zemlje.

Saudijska Arabija

Foto: Pixabay/hoganj

- Saudijska Arabija raširenih ruku dočekuje posetioce. Od onih koji traže autentično iskustvo do ljubitelja avanture. Verujem da je Saudijska Arabija najugodnija i najgostoljubivija zemlja u Arabiji. Na kraju krajeva, mi smo bili zemlja na raskrsnici civilizacija – izjavio je Fad Hamidadin, izvršni direktor Saudijske turističke uprave za Euronews.

Šta posetiti u Saudijskoj Arabiji?

Na severozapadu zemlje nalazi se AlUla, prva lokacija u zemlji koja se našla na Listi svetske baštine UNESKO-a. Izuzev grobnica starih oko 7.000 godina, tu se nalaze i zadivljujući kanjoni i stene neverovatnih formacija, koje nude brojne opcije za ljubitelje avanture. Kako je objasnio Hamidadin, upravo tu se mogu videti tragovi brojnih civilizacija, koje su tokom minulih vekova vladale ovim područjem.

Saudijska Arabija sneg

Foto: Profimedia/Al-Harbi/ Magnus News / Sipa Press

Crveno more je priča za sebe. Čak i u toku zime turisti mogu uživati u lepoti koralnih grebena i bogatom živom svetu.

Nekada dom kraljevske porodice Al-Saud, palata Salva u Diradži  (Ad Diriyahu) nalazi se u blizini Rijada, glavno grada kraljevine. Nedavno je obnovljena, a može se pohvaliti sa čak četiri muzeja. Istorijski centar oblasti je At-Turaif, osnovan tokom 15. veka, koji se takođe nalazi na Listi svetske baštine. Po planu je trebalo da bude otvoren krajem prošle godine, te da ponudi posetiocima mogućnost da bolje upoznaju ruševine starog grada i da uživaju u nekom od luksuznih odmarališta, koji će tu biti izgrađeni.

- Konačno, postoji i visoravan Asir, u jugozapadnom delu Saudijske Arabije, sa bujnim zelenim planinama, koje su najviše na Bliskom istoku – rekao je Hamidadin i dodao da ljubitelji snega mogu da posete planinski sever zemlje, gde mogu osedlati arapsku kamilu ili da odu na planinsku vožnju iz grada Tabuka. Tamo se mogu sankati ili otkriti čari kampovanja u tradicionalnom arapskom šatoru, poznatom kao kashta, što će biti vrhunski doživlja zime u ovoj zemlji.

- Imamo mnogo toga da ponudimo. Pejzaž naše zemlje je vrlo raznovrstan, kao i topografija i kultura, ali ono što je, mislim, najbolje jesu gostoljubivost i priroda ljudi – zaključio je Hamidadin.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Najnovije iz rubrike Putovanja

Komentari

  • dg

    24. mart 2022. | 21:09

    Ispade da su se turisti satirali da idu dole.

    Podelite komentar