• 0
 ≫ 

Vidlič, Kozji kamen i magareće mleko: Dimitrovgrad ima čime da privuče turiste

 ≫ 

Pored planine koja delom pripada Srbiji, a delom susednoj Bugarskoj, ovaj deo naše zemlje postao je prepoznatljiv i po farmi autohtone rase magaraca, čije je mleko visoko cenjeno u zemljama EU

  • 0
Dimitrovgrad farma magaraca planina Vidlič Foto: Ivan Strahinić

Istočno od Pirota, između tokova Nišave i Visočice, nalazi se planina Vidlič, koja se delom prostire u Srbiji, a delom u Bugarskoj.

Iako se geografski Vidlič tretira kao predvorje Stare planine i teritorijalno pripada Parku prirode Stara planina, popularnost Vidliča nije ni blizu planini na kojoj se nalazi Midžor, najviši vrh u Srbiji.

Ali, ono što ga izdvaja i posredno stavlja na mapu interesantnih turističkih destinacija je farma magaraca.

Agroturizam, koji je i te kako popularan u Hrvatskoj i drugim bivšim jugoslovenskim republikama, u ovom delu Srbije rođen je u Kamenici podno Vidliča. Vremenom, farma magaraca preseljena je na Kozaricu, bliže Dimitrovgradu.

Balkanski magarac, autohtona rasa životinje koju odlikuje neverovatna upornost, postala je zaštitni znak grada na granici Srbije i Bugarske. Za to je zaslužna predana i vredna porodica Ivanov, koja gotovo dve decenije s velikom posvećenošću brine o ovim životinjama, čije je mleko posebno cenjeno u zemljama Evropske unije.

Uprkos tome što je Dimitrovgrad mnogima samo usputna stanica na putu ka Bugarskoj, zahvaljujući magarećem mleku postaje sve vidljiviji na turističkoj mapi Srbije. Tako i obližnji Vidlič sa dva interesantna vrha – Kozjim kamenom i Basarskim kamenom, ima šansu da privuče veći broj ljubitelja prirode, planinarenja i skijanja, ne samo iz ovog kraja naše zemlje.

Foto: Ivan Strahinić

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Putovanja