Nica je lepotica Azurne obale: Francuski raj koji odiše italijanskim šarmom

 
  • 0
Nica, Azurna obala, Francuska Foto: Pixabay/charlottees

Sa mešavinom modernog i raskoši bogate prošlosti, obasjana suncem tokom cele godine, bogatim uličnim životom i zadivljujućom lokacijom na obali, nijedno mesto u Francuskoj ne se može uporediti sa Nicom.

Pre svega, mediteranska klima je zaslužna za to što je ovaj grad još tokom 18. veka bio vrlo popularan. Čak su i danas u gradu uočljive neke atrakcije koje sećaju na taj period.

Za svakog ljubitelja francuske, ali italijanske kulture, Nica se čini kao odličan izbor. Dugo povezan sa Ligurijom i Pijemontom na istoku, Sardinijom na jugu i Savojom na severu, ovaj grad je tek od 1860. godine zvanično u sastavu Francuske. Uprkos tome, uvek je "jednom nogom" ostao u Italiji. Italijanski uticaj je zapravo vidljiv na svakom koraku.

Nica, Azurna obala, Francuska Foto: Pixabay/rdlaw

Grad umetnika

Azurna obala osvojila je srca mnogih posetilaca svojom svetlošću. Jedan od njih je i Anri Matis, koji je tu došao da bi se oporavio od bronhitisa. Kada je sunce konačno izašlo nakon mesec dana zimskih kiša, bio je toliko oduševljen da je u narednih 37 godina Nica postala njegov dom.

Šagal, Pikaso i Renoar takođe su se zaljubili u ovo mesto. Nica je kasnije bila dom i uticajne avangardne École de Nice.

Muzeji umetnosti ovde su brojni, a posebno se izdvajaju Muzej Matisa, Šagala i Moderne umetnosti.

Nica, Azurna obala, Francuska Foto: Pixabay/pierre9x6

Neverovatna gastronomska ponuda

Ne zaboravite da uživate u odličnoj gastronomskoj ponudi po kojoj je Nica poznata. Uživanje u neverovatnim ukusima počinje na lokalnoj pijaci, na kojoj mali proizvođači iz podnožja Alpa donose obilje svežih proizvoda, a vrhunski kuvari iz okolnih restorana ih kupuju, rame uz rame sa turistima.

Grad pokazuje svoju jedinstvenost i kroz specijalitete koje možete kupiti na ulici. Među njima se posebno izdvajaju pita od blitve, suvog grožđa i pinjola (fr. Tourte de blettes), palačinke od leblebije (fr. Socca) i tart od karamelizovanog luka (fr. Pissaladiere), navodi Lonelyplanet.

U brojnim bistroima posetioci mogu da isprobaju i neke od najpoznatijih lokalnih specijaliteta, poput provansalskog goveđeg gulaša i salate ili kolača od svežeg limuna, te veganskog čizkejka.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Na Jeleninom TikTiku se okupilo preko 20.000 žena koje imaju strah od vožnje

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Putovanja