• 0

Nica je lepotica Azurne obale: Francuski raj koji odiše italijanskim šarmom

Za svakog ljubitelja francuske, ali italijanske kulture, Nica se čini kao odličan izbor

  • 0
Nica, Azurna obala, Francuska Foto: Pixabay/charlottees

Sa mešavinom modernog i raskoši bogate prošlosti, obasjana suncem tokom cele godine, bogatim uličnim životom i zadivljujućom lokacijom na obali, nijedno mesto u Francuskoj ne se može uporediti sa Nicom.

Pre svega, mediteranska klima je zaslužna za to što je ovaj grad još tokom 18. veka bio vrlo popularan. Čak su i danas u gradu uočljive neke atrakcije koje sećaju na taj period.

Za svakog ljubitelja francuske, ali italijanske kulture, Nica se čini kao odličan izbor. Dugo povezan sa Ligurijom i Pijemontom na istoku, Sardinijom na jugu i Savojom na severu, ovaj grad je tek od 1860. godine zvanično u sastavu Francuske. Uprkos tome, uvek je "jednom nogom" ostao u Italiji. Italijanski uticaj je zapravo vidljiv na svakom koraku.

Nica, Azurna obala, Francuska Foto: Pixabay/rdlaw

Grad umetnika

Azurna obala osvojila je srca mnogih posetilaca svojom svetlošću. Jedan od njih je i Anri Matis, koji je tu došao da bi se oporavio od bronhitisa. Kada je sunce konačno izašlo nakon mesec dana zimskih kiša, bio je toliko oduševljen da je u narednih 37 godina Nica postala njegov dom.

Šagal, Pikaso i Renoar takođe su se zaljubili u ovo mesto. Nica je kasnije bila dom i uticajne avangardne École de Nice.

Muzeji umetnosti ovde su brojni, a posebno se izdvajaju Muzej Matisa, Šagala i Moderne umetnosti.

Nica, Azurna obala, Francuska Foto: Pixabay/pierre9x6

Neverovatna gastronomska ponuda

Ne zaboravite da uživate u odličnoj gastronomskoj ponudi po kojoj je Nica poznata. Uživanje u neverovatnim ukusima počinje na lokalnoj pijaci, na kojoj mali proizvođači iz podnožja Alpa donose obilje svežih proizvoda, a vrhunski kuvari iz okolnih restorana ih kupuju, rame uz rame sa turistima.

Grad pokazuje svoju jedinstvenost i kroz specijalitete koje možete kupiti na ulici. Među njima se posebno izdvajaju pita od blitve, suvog grožđa i pinjola (fr. Tourte de blettes), palačinke od leblebije (fr. Socca) i tart od karamelizovanog luka (fr. Pissaladiere), navodi Lonelyplanet.

U brojnim bistroima posetioci mogu da isprobaju i neke od najpoznatijih lokalnih specijaliteta, poput provansalskog goveđeg gulaša i salate ili kolača od svežeg limuna, te veganskog čizkejka.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Putovanja