• 1
 ≫ 

Fijakeri, bođoši, živopisna arhitektura i trgovi: Sombor je najzeleniji grad u Srbiji

 ≫ 

Na svakom koraku videćete platane, kestenove, lipe, sekvoje, kao i bođoše, zaštitni znak nekadašnjeg Coborsentmihalja, preteče današnjeg Sombora

  • 1
Sombor, grad

Foto: Ivan Strahinić

Na severozapadu Vojvodine, na dnu basena nekadašnjeg Panonskog mora, nalazi se Sombor, po mnogima najlepši grad u Srbiji.

Živopisna arhitektura koja odiše šarmom prošlosti, uređeni trgovi i nepregledni drvoredi samo su delić onoga što očarava na prvi pogled.

Sombor je s pravom poneo titulu najzelenijeg grada u Srbiji. Na svakom koraku videćete platane, kestenove, lipe, sekvoje, kao i bođoše, zaštitni znak nekadašnjeg Coborsentmihalja, preteče današnjeg Sombora.

Ozelenjavanje grada započeto je 1903. godine, kako bi se stanovnici nekako izborili protiv prašine koja je tokom leta gospodarila ulicama.

Zaslugom mladog gradonačelnika dr Benjamina Čihaša u Sombor je iz šireg područja Misisipija stigao bođoš, drvo koje su Somborci prozvali „amerikanskom trešnjom“. Danas u Somboru postoji čak 7.500 stabala bođoša, slikovito nazvanih „plućima grada“.

Zgrada Županije, Gradski muzej, Galerija „Milan Konjović“, Grašalkova palata, stara katolička crkva, manastir Svetog arhiđakona Stefana, velika i mala pravoslavna crkva, Pašina kula, Kronić palata i Plebanija samo su neke od znamenitosti koje bi trebalo obići kad dođete u Sombor. Vožnja fijakerom i uživanje u sirevima, gulašu i vinu se podrazumevaju.

Foto: Ivan Strahinić

(arhivske fotografije)

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Najnovije iz rubrike Putovanja

Komentari

  • FANTOM

    29. mart 2022. | 19:01

    Zelenilo na sve strane a onda duplo pozelenilo kod Bezdamskog kanala naspram fudbalskog igrališta. Sve uvezeni zeleni.

    Podelite komentar