• 0
 ≫ 

5 destinacija koje možete posetiti ako želite da bolje upoznate svoje unutrašnje biće

 ≫ 

U periodu pre pandemije duhovni turizam, koji uključuje i velnes-turizam, bio je rastući trend na globalnom nivou. Kako aktuelne mere popuštaju, i svet se polako otvara za putovanja, očekuje se da će mesta poznata po duhovnoj energiji biti vrlo popularna

  • 0
Jerusalim Foto: Pixabay

Vreme pandemije navelo je mnoge da se više zainteresuju za religiju i duhovnost. Jedna od mnogih definicija pojma duha jeste da je to naš unutrašnji, nefizički svet, koji uključuje i svest i podsvest. Tako naše duhovno tumači spoljašnji svet i daje novo iskustvo stvarnosti.

Obično se povezuje duhovnost da odlaskom u crkvu, ali i meditacijom i jogom, recimo. Ali za mnoge, putovanje može biti takođe odraz duhovnosti, prosto zato što pruža mogućnost iskustva koje je drugačije od onoga koje poznajemo.

U periodu pre pandemije duhovni turizam, koji uključuje i velnes-turizam, bio je rastući trend na globalnom nivou. Kako aktuelne mere popuštaju, i svet se polako otvara za putovanja, očekuje se da će mesta poznata po duhovnoj energiji biti vrlo popularna

1. Stari grad u Jerusalimu, Izrael

Često se Stari grad u Jerusalimu izdvaja kao jedno od najpoznatijih duhovnih mesta na svetu. U njemu se nalaze neka od najsvetijih mesta za vernike različitih religija, koja uključuju Zapadni zid za judaizam, crkvu Svetog groba za hrišćanstvo i Kupolu na steni za islam.

Ali čak i ako ovo mesto ne posećuju vernici, zvuci, mirisi i uske kaldrmisane ulice, drevna arhitektura i multikulturalni svet, prodavnice i hrana, otvaraju um. Ima i onih turista koji ovde osete da ih za Jerusalim vežu neke jake duhovne veze, smatrajući to vezama iz nekog prošlog života.

Ipak, sve dok se ne okrenu unutrašnjem biću, turisti ne mogu da imaju takav osećaj duhovnosti dok su na ovom mestu.

2. Gati Varanasi, Indija

Najstariji i najsvetiji grad u Indiji postojao je još u vreme kada je Buda tu držao svoju prvu propoved, oko 1400. godine pre nove ere. U Varanasiju se nalazi više od tri hiljade hinduističkih i 1.300 muslimanskih svetinja, kao i brojna budistička i hrišćanska duhovna mesta.

Ono po čemu je Varanasi još poznatiji jesu stepenice, odnosno „gati“ duž reke Gang. Njih više od 80 vode u reku i to iz pravca hinduističkih hramova, svetilišta i palata. Upravo na tim mestima se obavljaju tradicionalna kupanja u reci Gang, te se vernici čiste od karme na taj način i oslobađaju ciklusa inkarnacija. Postoje i „gate“ za kremaciju, a duhovnost se oseća na svakom koraku.

3. Luang Prabang, Laos

Mirna i opuštena, nekadašnja prestonica istoimenog istorijskog kraljevstva ima 33 budistička svetilišta, u kojima se otelotvoruje Budino učenje da je prava suština svakog čoveka u njegovom unutrašnjem biću.

Grad je okružen rekom Mekong, planinama i vodopadima. Osim u poseti brojnim hramovima, turisti mogu da posmatraju i svakodnevne rituale monaha i monahinja, te da bolje upoznaju lokalnu kulturu.

4. The Hopi Mesas, Arizona, SAD

U selo Old Oraibi, koje se smatra jednim od najstarijih naseljenih mesta na svetu, žive Hopi Indijanci, navodi jpost.com. Bave se poljoprivredom i žive u selima na vrhovima visova. Tačnije, na brdima sa ravnim vrhovima, ispod kojih se nalazi zemlja koju obrađuju.

Iako je njihova religija tajna, tradicionalne plesove javno najavljuju i to uglavnom oko nedelju dana ranije. Posetioci su dobrodošli, ali nije dozvoljeno fotografisanje. Poznato je da Hopi Indijanci veruju da je za stabilnost planete Zemlje zaslužna upravo njihova religija i duhovnost.

 
 
 
 
Прикажи ову објаву у апликацији Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Објава коју дели Steve Warrilow (@stev.warrilow)

5. Put za Santijago, Španija

Drevni put hodočašća, The Camino de Santiago, vodi do katedrale u Santijagu, gde se hodočasnici mogu pokloniti moštima Svetog Jakova, koji je u Španiju doneo hrišćanstvo. Najpopularnija staza na ovom putu je duga 780 kilometara i vodi od mesta Saint Jean Pied de Port u Francuskoj do Dantiago de Compostela u Španiji.

Hodočasnici mogu odabrati i iz kog mesta će krenuti na put i koliko će on trajati. Kao i kod većine takvih putovanja, mnogo je važnije samo putovanje, a ne odredište. Mogu ići na putovanje samostalno, a mogu uživati i u osećaju zajedništva među istomišljenicima iz celog sveta koji dele smeštaj i obroke na tom putu.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Putovanja