• 0
 ≫ 

Najlepše selo sveta otvara vrata za prve goste: Svi razlozi da posetite Mokru Goru ovog proleća

 ≫ 

Mokra Gora, sa muzejsko-turističkom prugom uskog koloseka i kompleksom "Šarganska osmica", proglašena je u decembru na zasedanju Generalne skupštine Svetske turističke organizacije Ujedinjenih nacija za najbolje turističko selo u svetu.

  • 0
Mokra Gora

Foto: RINA

U Muzejsko-turističkom kompleksu Šarganska osmica na Mokroj Gori sutra počinje ovogodišnja turistička sezona, koja će trajati do 31. oktobra. Muzejsko-turističkom prugom uskog koloseka Mokra Gora - Šargan Vitasi u narednih sedam meseci svakodnevno će biti po dva polaska voza "Nostalgija", rekao je savetnik za turizam i ugostiteljstvo u Infrastrukturi železnice Srbije Nebojša Mladenović.

Muzejsko turistički voz "Nostalgija" polaziće iz stanice Mokra Gora u 10.30 i u 13.30 sati, dok su polasci iz stanice Šargan Vitasi u 11.27 i u 14.27 sati. Pored toga, u periodu od 15. juna do 31. avgusta redovno će saobraćati i treći par vozova, sa polaskom iz stanice Mokra Gora u 16.10 sati, a iz stanice Šargan Vitasi u 17.07 sati, dok će tokom ostalog perioda turističke sezone saobraćati u skladu sa potrebama putnika.

- Takođe, u skladu sa interesovanjem turista, tokom čitave ovogodišnje sezone, po potrebi, u saobraćaj će biti uvođeni i vozovi sa polaskom iz Mokre Gore u 8.00 sati, a iz Šargan Vitasa u 08.57 sati - rekao je Mladenović.

Mokra Gora, sa muzejsko-turističkom prugom uskog koloseka i kompleksom "Šarganska osmica", proglašena je u decembru na zasedanju Generalne skupštine Svetske turističke organizacije UN za najbolje turističko selo u svetu.

Muzejsko-turistički kompleks "Šarganska osmica" organizaciono je deo železničke kompanije Infrastruktura železnice Srbije. "Šarganska osmica" je jedna od najatraktivnijih turističko-muzejskih železnica u Evropi i smatra se za jedinstveno graditeljsko remek delo u svetu među prugama uskog koloseka.

Pruga uskog koloseka između stanica Mokra Gora i Šargan Vitasi u obliku broja 8, širine 760 milimetara, prolazi najlepšim planinskim predelima Mokre Gore sa pet mostova i 22 tunela.

Na ukupnoj dužini pruge od 15,5 kilometara, na relaciji Mokra Gora - Šargan Vitasi, prelazi se visinska razlika od 300 metara.

Lokomotiva voza Nostalgija, koji će krstariti kroz prugu uzanog koloseka, čuvenu Šargansku osmicu, najavljuje prolećnu sezonu i otvara mokrogorska vrata svim turistima.

Video: Kameni most preko reke Ljuboviđe

(Ona.rs/RINA)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Putovanja