• 1
 ≫ 

Britanska kraljica je posetila 117 zemalja: Ove su joj najomiljenije

 ≫ 

I dok su mnoga putovanja za nju bila vrlo iscrpljujuća, budući da su bile u pitanju kraljevske ture, postoji nekoliko destinacija koje zauzimaju posebno mesto u kraljičinom srcu

  • 1
Malta, Kraljica Elizabeta

Foto: Shutterstock, Tanjug/AP

Pošto je proslavila sedam decenija na tronu, nije ništa čudno što je britanska kraljica poznata i po nekim drugim rekordima. Ne samo da je ona monarh Ujedinjenog Kraljevstva koji najduže vlada, već je i britanski monarh koji je najviše putovao u istoriji.

Njeno Veličanstvo je tokom svoje vladavine posetilo 117 zemalja. I dok su mnoga putovanja za nju bila vrlo iscrpljujuća, budući da su bile u pitanju kraljevske ture, postoji nekoliko destinacija koje zauzimaju posebno mesto u kraljičinom srcu.

Od kenijskog hotela u kome je saznala za očevu smrt do ruralne divljine gde odlazi da pobegne od svega, cntraveler.com navodi njene omiljene destinacije.

 
 
 
 
Прикажи ову објаву у апликацији Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Објава коју дели My Life In Cornwall (@my_life_in_cornwall)

St Mawes, Kornvol

Primorsko mesto Sent Moz (St Mawes) na južnoj obali Kornvola poznato je po idiličnoj luci i belim kućama, a oduvek je zauzimalo posebno mesto u kraljičinom srcu. Mnogo srećnih praznika tokom detinjstva provela je ovde. Ovo živopisno ribarsko selo bilo je posebno za kraljicu majku, koja bi tamo redovno vodila Elizabetu i Margaret na izlete.

Porodica bi uvek boravila u Penolvi, osamljenom imanju na obali, koje je izgradio Dik Vilkins, blizak prijatelj kraljice majke. Smeštane u srcu rivijere, kuća ima spektakularan pogled.

Kejptaun

Foto: Pixabay/Ilustracija

Južna Afrika

Dok je bila mlada, kraljica nije naročito mnogo putovala. Zapravo do 20-te godine nije nikada napustila Ujedinjeno Kraljevstvo.

Februara 1947. godine, samo nekoliko meseci pre veridbe sa princom Filipom, njen otac objavljuje da će porodica putovati u Južnu Afriku. Putovanje kraljevskim vozom trajalo je 35 noći. Upravo na tom putovanju je Elizabeta proslavila 21. rođendan.

Malta

Jedino mesto van svoje zemlje koje je kraljica nazvala svojim domom je sredozemni arhipelag okupan suncem. Na Malti je živela sa princom Filipom dve godine, od 1949. do 1951. godine, budući da je u tom periodu kao oficir Kraljevske mornarice službovao vojvoda od Edinburga.

Njihov dom je bio u predgrađu Valete, u elegantnoj vili Gardamangija, izgrađenoj tokom 18. veka. U njoj je postojalo 18 soba, prostrana bašta i štale. Vilu im je poklonio lord Luis Mauntbaten, Filipov ujak. Trenutno je u fazi renoviranja i trebalo bi da funkcioniše ubuduće kao muzej.

Aberdare National Park, Nacionalni park, Kenija

Foto: Profimedia/AFP/Yasuyoshi CHIBA

Kenija

Iako je na putovanje u Keniju krenula kao princeza, Elizabeta se vratila kao šef britanske države. Primarno je to trebalo da bude lični odmor Elizabete i Filipa, ali je tamo primila vest da joj je otac preminuo 1952. godine. Mladi par je boravio u kućici na drvetu, na obodu Nacionalnog parka Aberdare.

Hrist Spasitelj, Rio de Žaneiro

Foto: Pexels/4FLY

Brazil

Tokom dvonedeljnog putovanja po Južnoj Americi 1968. godine, kraljica je posetila i Brazil. Ovo putovanje važi za posebno avanturističko, a Elizabeta i Filip su posetili i Resife, Salvador, Braziliju i Sao Paolo. Potom su krenuli put Rio de Žaneira, gde su se u kraljevskom Rols Rojsu sa otvorenim krovom vozili pored čuvene plaže Kopakabana. Kraljica je tada imala čast da uruči pobednički trofej legendarnom Peleu.

Toronto

Foto: Pixabay

Kanada

Od neverovatnog broja putovanja u inostranstvo, budući da je imala čak 290 državnih poseta, kraljica je najviše posećivala Kanadu. Zabeleženo je da je u toj zemlji bila čak 27 puta. Najaktivnija poseta Kanadi bila je 1994. godine, kada je posetila i Novu Škotsku, Britansku Kolumbiju i neke od divljih teritorija na području te zemlje.

Škotska visoravan

Ako postoji mesto na svetu na kome kraljica može zaista da odmara, onda je to Škotska visoravan. Tačnije, zamak Balmoral u Aberdinširu, koji je počev od 1852. godine kraljevska rezidencija. Od kako je 1952. godine na tronu, kraljica je svake godine posećivala taj zamak i navodila da se tu oseća najopuštenije. Zato i nije bilo čudno što se upravo tu vratila prošlog leta, nakon Filipove smrti.

Video: I kraljica je zbog Megan prekršila mnoga pravila

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Najnovije iz rubrike Putovanja

Komentari

  • Jooooj

    4. april 2022. | 15:13

    Ona je bila i na Isusovom krštenju ☝

    Podelite komentar