Iako se nalazi na odličnoj lokaciji u Biskajskom zalivu, te se može pohvaliti nekim od najboljih plaža za surfovanje u Španiji i interesantnom gastronomskom ponudom, Santander još uvek nije naročito popularan u turističkom smislu.
Glavni je grad autonomne regije Kantabrija, na severnim obalama zemlje, u njemu živi oko 200.000 stanovnika.
Autentična arhitektura starog dela grada prilično je dobro očuvana, iako su mnoge građevine stradale u velikom požaru 1941. godine.
Odlična gstronomska ponuda
Santander je, ipak mnogo poznatiji po tapasima ili pinčosu, kako glasi termin koji koristi lokalno stanovništvo za ovaj ukusan specijalitet. Sprema se sa mesom ili ribom, kozjim sirom i drugim sastojcima, koji se ređaju na hrskavi hleb.
Crntralni trg je okružen barovima i restoranima. U mnogima od njih se služi pinčo, koji obavezno treba probati.
Tataki predjelo od tunjevine, iberijska domaća svinjetina sa čimičurijem i pečenim patlidžanom, posebno su zanimljiva jela koja treba takođe isprobati.
Koje muzeje posetiti?
Pompezno otvoren 2014. godine, „Centro Botin“ je dizajnirao nagrađivani italijanski arhitekta Renzo Piano, navodi Euronews. Ne samo da se smatra vrhunskim umetničkim, već i kulturnim centrom Santandera.
Sa fenomenalnim pogledom na zaliv, ovo mesto je domaćin brojnih izložbi, projekcija i koncerata umetnika iz Španije i celog sveta, koji tu gostuju tokom godine.
Smešten na obali, muzej „Maritimo del Cantabrico“ takođe vredi posetiti. U njemu se može videti postavka o istoriji pomorstva u regionu. Na četiri sprata ovog muzeja mogu se, pored ostalih, videti i modeli brodova, rekonstrukcije brodskih kabina, ali i akvarijum sa malim ajkulama i ražama. Posebno je atraktivan skelet kita dugog 24 metra i teškog 60 kilograma, koji je okačen na plafon ovog muzeja.
Oaza za ljubitelje prirode
Jedini takve vrste u Španiji, „Parque de la Naturaleza de Cabarceno“, rezervat je prirode koji se prostire na površini od 750 hektara. Od Santandera je udaljen oko 17 kilometara. Nekadašnji otvoreni rudnik gvožđa danas je preuređen i u njemu je smešteno 100 vrsta životinja. Posebno je zanimljiv kantabrijski mrki medved, koji je ugrožena vrsta, a obitava u ovom rezervatu prirode, u kome se mogu videti i reke, klisure i zanimljive dormacije stena.
Posetiocima se nudi mogućnost vožnje ćest kilometara dugom žičarom, kako bi uživali svim čulima u prirodnim lepotama ovog područja. Na području parka nalaze se i vrlo lepo uređena mesta za opuštanje i piknik.
(Ona.rs)
Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).
Video: Branko Babić, kralj obrva, organizovao svinjokolj u svom selu
Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.
Milutin
Koliko mi je poznato tapas nije odredjena vrsta jela ,to je mini posluženje koje dobijate uz svako piće .Svaki put kad poručite novo piće ,dobijate i novi tapas.Npr.kraci hobotnice ,masline ,sir na tostu ( kockice ) šunka itd.Sve može da bude tapas,to je par zalogajčića .Tapas niko ne naručuje on ide uz piće.Služi se u svakom kafeu ,bistrou ili kafanici.To su male količine ,serviraju ih na tanjirićima ( kao tacna od šolje za kafu ) .Tako je u Madridu.A ,tapas je tapas ,svejedno je u kom ste delu Španije.
Podelite komentar