Quantcast
  • 0
 ≫ 

Prvo ostrvo koje je ovenčano titulom italijanske Prestonice kulture

 ≫ 

Jedan od događaja koji će promovisati ovo italijansko ostrvo najavljen je za naredni mesec

  • 0
Ostrvo Pročida, Napuljski zaliv, Italija

Foto: Pixabay/peterg63

Omanje ostrvo u Napuljskom zalivu proglašeno je prošle godine za italijansku Prestonicu kulture za 2022. godinu. Otkako je pre osam godina prvi put ustanovljena ova titula, Pročida je prvo ostrvo u Italiji koje je njome ovenčano.

Gradovi Peruđa, Palermo i Parma bili su nosioci ove laskave titule za prošlu godinu. Takvi gradovi, ali i pomenuto ostrvo, bivaju ponosni nosioci unapređenja kulturnog nasleđa i turističkog razvoja, što uključuje i brojne projekte i inicijavive, fokusirane na unapređenje same destinacije, ali i čitavog regiona.

Ostrvo Pročida, Napuljski zaliv, Italija

Foto: Pixabay/falco

Jedan od događaja koji če promovisati ovo italijansko ostrvo najavljen je za naredni mesec. Simbolično nazvan „Papirne flote“, ovaj događaj ima za cilj da posetioce i lokalno stanovništvo upozna sa malim čamcima. Njih će uz pomoć origami tehnike napraviti mališani koji na ostrvu žive. Tokom projekta papirni brodići će biti pušteni da plutaju kroz zaliv kako bi na taj način bilo ukazano na osetljivost životne sredine i potrebu za njenom zaštitom.

Kako navodi euronews.com, u planu su 44 kulturna projekta, dok će celokupan program trajati 330 dana. U njega će biti uključeno čak 240 umetnika, a događaji će biti organizovani u okviru osam obnovljenih kulturnih prostora. Među njima je posebno zanimljiva stara palata, izgrađena tokom 16. veka, koja je bila pretvorena u zatvor.

- Pročida se može smatrati metaforom mnogih mesta, mnogih administracija, mnogih zajednica, koje su ponovo otkrile entuzijam i koje su ponosne na svoju teritoriju – izjavio je prošle godine Raimondo Ambrozino, gradonačelnik ostrva.

Ostrvo Pročida, Napuljski zaliv, Italija

Foto: Pixabay/pasquale47

Aplicirajući za ovu laskavu titulu, ostrvo Pročida predstavilo je viziju, simbolično nazvanu „Kultura se ne izoluje“. Upravo to i jeste jedan od osnovnih razloga zbog koga je ostrvo ponelo titulu italijanske Prestonice kulture.

Komisija za kulturu je, obrazlažući svoj izbor, u saopštenju navela da je inicijativa izuzetno jasna i jaka, budući da je „sposobna da prenese poruku, viziju kulture koja dopire iz male sredine ostrva, kao dobrobit za sve nas, za zemlju, u mesecima koji su pred nama“.

Ostrvo Pročida, Napuljski zaliv, Italija

Foto: Pixabay/trixieliko

Zašto je baš Pročida odabrana?

Najmanje ostrvo u Napuljskom zalivu četo je u senci znatno poznatijih ostrva kakva su Kapri i Iskija. I baš zato što je turisti najređe posećuju, Pročida se može pohvaliti autentičnošću. Na ostrvu živi tek oko 10 hiljada stanovnika. Pa ipak, budući da zauzima površinu od svega oko četiri kvadratna kilometra, na ostrvu se oseća živost.

Jedan od ključnih razloga za izbor za Prestonicu kulture zemlje za ovu godinu u vezi je sa bogatom tradicionalnom umetnošću, sa obiljem zanatskih radionica, posebno u Marini grande.

Ostrvo je poznato i po izuzetno bogatoj istoriji, sa drevnim grčkim artefaktima, koji su otkriveni širom Pročide. Istorija ostrva beleži i period vladavine Karla III od Španije, koji je na ostrvu napravio lični rezervat divljači. Nedugo nakon toga postaje glavna ispostava za industriju brodogradnje.

Upravo zahvaljujući tome, Pročida se može pohvaliti bogatom i izvanrednom arhitekturom iz različitih istorijskih perioda. Ljubitelji ronjenja takođe ovde mogu da uživaju, budući da u vodama oko ostrva postoje i brojna podvodna arheološka nalazišta.

Ostrvo Pročida, Napuljski zaliv, Italija

Foto: Pixabay/falco

Ljubitelji filma sigurno znaju za ovo ostrvo, budući da je tu sniman film o Kleopatri, u kome je glavnu ulogu igrala Elizabet Tejlor. Nema sumnje da i za ljubitelje prirode Pročida ima nešto. Pored toga što jedna od najvećih kolonija delfina na Mediteranu živi u vodama oko ostrva, takođe se sa ostrva mogu posmatrati i kitovi.

Kako će Pročida obeležiti ovu laskavu titulu?

Brojne izložbe i događaji su planirani u toku ove godine. Jedan od najzanimljivijih svakako je izložba pod nazivom „Grci pre Grka“, koja će trajati od juna do septembra.

Biće organizovana i izložba savremene umetnosti, ali i različite radionice i drugi vrlo interesantni događaji. Prema najavama, gradovi Bergamo i Breša će dogodine biti nosioci ove laskave titule u Italiji.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Putovanja