• 0

"Grad 100 kula" nikada nije isti - nekad je ružičast, nekad siv

U toku dana građevine i popločane kamene ulice blistaju na sunčevoj svetlosti. Noću ih obasjava mesečina, dajući im potpuno novo ruho. Ulično osvetljenje se prosto savršeno reflektuje i u kombinaciji sa mesečevom svetlošću čini da zaista sija

  • 0
Ascoli Piceno, Italija Foto: Pixabay/phio

Kao i u mnogim drugim italijanskim gradovima, tako je i centar Askoli Pičena izgrađen tokom srednjeg veka. Sa dva trga na kojima sede meštani i uživaju u nekom od lokalnih kafića, reklo bi se na prvi pogled  - grad kao i mnogi drugi. Vekovima stare crkve i antički ostaci jedno su od njegovih obeležja.

Međutim, ako krenete u šetnju tokom noći, shvatićete zašto se za Askoli Pičeno kaže da je grad koji sija.

U toku dana građevine i popločane kamene ulice blistaju na sunčevoj svetlosti. Noću ih obasjava mesečina, dajući im potpuno novo ruho. Ulično osvetljenje se prosto savršeno reflektuje i u kombinaciji sa mesečevom svetlošću čini da zaista sija.

 
 
 
 
Прикажи ову објаву у апликацији Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Објава коју дели Click for Ascoli (@clickfor_ascoli)

Zapravo je za sve zaslužan kamen, od koga je i izgrađen celokupan centar. Dragi kamen sličan mermeru, poznat kao travertin, na podnevnom suncu blista u svojoj belini. Kako sunce zalazi, poprima ružičasti sjaj i jednostavno ostaje i tokom večeri noći da blista.

U današnje vreme je travertin, a naročito italijanski, skup. U praksi se koristi za podove, ali i kupatila, pa čak i za cele kuće. Ipak, u Askoli Pičenu je on prisutan od davnina. Mnoge građevine datiraju iz perioda rimske vladavine gradom.

Ascoli Piceno, Italija Foto: Pixabay/krystianwin

Drevni Rim u malom

Iako drevni Rimljani nisu bili prvi osvajači ovog italijanskog grada, ipak su u njemu ostavili značajan trag. Pre rimskih osvajanja gradom je vladalo drevno pleme Pičena. Nakon jednogodišnjeg rata, Rimljani zauzimaju grad, koji su tada sravnili sa zemljom i potom odlučili da ga iznova podignu.

- Tada je rođen travertin Askoli – izjavila je za CNN Lela Palumbi, lokalni turistički vodič.

Ovaj sedimentni oblik krečnjaka nastaje kada izvori tople vode talože minerale kalcijum-karbonata. Zahvaljujući algama, bakterijama i fosilima, ali i mahovini, koji se lepe za njegovu spoljašnjost, travertin je porozan, skoro elastičan.

 
 
 
 
Прикажи ову објаву у апликацији Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Објава коју дели Igers® Piceni (@igerspiceni)

Drevni Rimljani su ga koristili za neke od najvažnijih građevina u današnjoj italijanskoj prestonici. Tada je korišćen kamen iz kamenoloma u Tivoliju. Nakon što su osvojili Askoli Pičeno, primetili su da kamenolomi postoje i u blizini grada, pored drevne Via Salarie. Upravo taj kamen su i iskoristili prilikom obnove grada, pokazujući na taj način i svoju moć neprijateljima.

Kako je objasnila Palumbi, bio je to „minijaturni Rim“. Postojali su hramovi, zgrada suda, banjski objekti i drugi. Jedan gradski trg, Pjaca San Tomaso, izgrađen je na mestu nekadašnjeg antičkog teatra, dok se ostaci rimskog pozorišta mogu videti nedaleko od gradskog centra.

 
 
 
 
Прикажи ову објаву у апликацији Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Објава коју дели Click for Ascoli (@clickfor_ascoli)

Obnova u vidu reciklaže

Tokom srednjeg veka se javila ideja ponovne igradnje ovog italijanskog grada. I umesto da se tom prilikom koristi novi materijal, ljudi su jednostavno preradili postojeće građevine iz perioda rimske vladavine. Koristili su travertin koji je bio isečen oko hiljadu godina pre toga i tako izgradili moderniji grad.

Crkve San Venancio i San Gregorio Magno se danas nalaze na ostacima rimskih hramova, a prilikom gradnje je korišćen isti materijal.

- Sve je reciklirano – rastavili smo rimske spomenike da bismo izgradili srednjevekovni grad – rekla je Palumbi i dodala:

 
 
 
 
Прикажи ову објаву у апликацији Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Објава коју дели Andrea✨ (@andrea_click1)

Pokušavali su da uštede i vreme i energiju, pa su umesto da odu u planine i vade travertin, uzeli ono što je već bilo tu – grad je u suštini bio kamenolom. Ako pažljivo pogledate mnoge kule, onda se može reći da je to bio srednjovekovni Menhetn, a vidljive su mnoge izrezbarene ploče iz rimskog perioda. Za Askoli Pičeno se često navodi da je „Grad 100 kula“.

U doba renesanse je bila izvršena restilizacija na određenim građevinama. Uz korišćenje travertina, naravno.

- Askoli Pičeno je jedini grad na svetu napravljen u potpunosti od travertina. Razlikuje se od ostalih italijanskih gradova, koji su mahom izgrađeni od cigle, a zatim presvučeni travertinom ili mermerom – rekao je Stefano Papeti, direktor pet muzeja u gradu i naučni konsultant za gradske lokacije.

Ascoli Piceno, Italija Foto: Pixabay/phio

Još malo zanimljivosti o gradu koji sija

Poznat po najvećoj koncentraciji romaničkih crkava, Askoli Pičeno se može pohvaliti i očuvanom krstionicom iz 6. veka. U umetničkoj galeriji „Pinakoteka Ćivica“ nalaze se Ticijanova dela, ali i dela drugih poznatih italijanskih slikara.

Gastronomski specijaliteti su još jedna od osobenosti ovog grada.

Budući da travertin ima osobinu da može da menja boju, u zavisnosti od vremenskih prilika, to se i Askoli Pičeno menja. Ako je loše vreme, prisutne su nijanse sive. Ako je lepo vreme, grad sija i poprima tonove ružičaste. Još jedna od osobenosti travertina jeste i njegova mekoća, pa se daje lako oblikovati. Međutim, posle procesa oksidacije, on toliko očvrsne da se to smatra razlogom zbog koga su građevine u ovom gradu preživele i neke prilično jake zemljotrese.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Putovanja