• 0
 ≫ 

Porodično putovanje treba dobro osmisliti: 7 predloga za idealan odmor sa mališanima u Evropi

 ≫ 

Da bi porodično putovanje zaista bilo kao iz snova, potrebno je pažljivo ga isplanirati i odabrati destinaciju koja će biti, koliko-toliko, interesantna svim članovima porodice

  • 0
Porodica, putovanja Foto: Pixabay/chillla70

Mnoge evropske destinacije poznate su kao sjajan izbor za porodice sa decom. Kako u mediteranskoj kulturi deca zauzimaju posebno mesto, nije ništa čudno videti mališane koji slobodno trčkaraju po barovima i restoranima na mnogim destinacijama.

Ipak, ako na putovanje krećete sa tinejdžerima, stvari se malo komplikuju, pa treba dobro istražiti destinacije. Na svu sreću, mnoge od njih koje se nalaze na evropskom tlu, nude i brojne atrakcije namenjene upravo deci tog uzrasta.

Da bi porodično putovanje zaista bilo kao iz snova, potrebno je pažljivo ga isplanirati i odabrati destinaciju koja će biti, koliko-toliko, interesantna svim članovima porodice. Ovo su neki od predloga, koje navodi thepointsguy.com.

Edinburg Foto: Pixabay.com

1. Edinburg, Škotska

Grad znan po velelepnom dvorcu, Edinburg je poznat i po jednom od najvećih topova na tlu Evrope, zamku, katedrali i muzeju. Praktično je grad koji je fokusiran na kraljevsku palatu. A mališani, ali i stariji turisti mogu uživati u svim atrakcijama koje nudi. Počev od upoznavanja dvorca i njegovih znamenitosti, preko pešačenja do ugašenog vulkana, pa do trčkaranja po živopisnim brdima.

2. Madrid, Španija

Niko neće buljiti u vas ako vaše dete obori nešto u restoranu ili ako vaša beba neprestano plače. U Madridu, ali i u celoj Španiji to je gotovo nacionalna zabava. Mnoge stanice metroa nude i korišćenje liftova, kako bi olakšale kretanje sa bebama. Grad je izuzetno prohodan i za dečja kolica. Starija deca, posebno tokom letnjih meseci, mogu da uživaju zajedno sa lokalnim stanovništvom na gradskim trgovima.

Salcburg Salcburg / Foto: Pixabay

3. Salcburg, Austrija

Šarmatni grad podjednako interesantan i deci i odraslima. Od Muzeja igračaka do interaktivnog Muzeja vode, poznat je po mnogim atrakcijama. Poseta tvrđavi Hohensalzburg je isto interesantna aktivnost. Posebno vožnja uspinjačom do samog vrha, sa koga se pruža fascinantan pogled.

4. Amsterdam, Holandija

Odličan izbor za porodice čija su deca mala ili predškolskog uzrasta, najpre zbog toga što je bicikl glavno prevozno sredstvo u Amsterdamu. Tinejdžeri takođe ovde mogu da uživaju, jer su biciklističke staze vrlo interesantne. Nedeljom kroz grad saobraća i istorijski tramvaj, što je posebno zanimljivo mališanima.

5. Ostrvo Krit, Grčka

Najveće grčko ostrvo važi za odličan izbor za prodični odmor. Iako na Kritu postoje mnoge plaže sa postepenim ulaskom u vodu, pogodne baš za mališane, plaža Elafonisi je zbog peska ružičaste boje, kojim je prekrivena, među najinteresantnijima. Za stariju decu, upoznavanje drevne minojske civilizacije, poseta Prirodanjačkom muzeju i upoznavanje lepota ovog ostrva čine se kao dobar izbor.

6. Dolomiti, Italija

Za porodice koje su ljubitelji aktivnosti na otvorenom, poseta planinskom vencu u severnoj Italiji predstavlja odličnu opciju. Šetnja i uživanje u prelepim pejzažima su zagarantovani. U ovom području postoje i mnogi zabavni parkovi, bogati atrakcijama poput brojnih tobogana i zip-lajna. Naravno da ne treba propustiti ni uživanje u čuvenoj italijanskoj pici i drugim gastronomskim specijalitetima.

7. Irska

Priroda i aktivnosti na otvorenom čine Irsku dobrim izborom naročito za porodice sa energičnom decom. U Dablinu postoje i vrlo interesantni muzeji, koji se mogu dopasti deci u nešto starijem uzrastu. Najduži zip-lajn u zemlji nalazi se u blizini glavnog grada.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Putovanja