• 0
 ≫ 

5 jezera u Srbiji koja će vam ulepšati proleće: Kažu da su tada NAJLEPŠA

 ≫ 

Bez obzira na to koje jezero u Srbiji budete posećivali, nema sumnje da ćete uživati

  • 0
palic, palicko jezero

Foto: M. B.

Prirodna bogatsva naše zemlje su nemerljiva. Među njima, posebno u proleće, izdvajaju se jezera.

Najveće među njima je Đerdapsko, nastalo veštačkim putem, a odmah zatim slede i Perućačko i Vlasinsko.

U turističkom smislu interesantno je i Palićko i Zlatarsko jezero, Belocrkvanska jezera, zatim Peskara i Tikvara, kao i Srebrno jezero. Mada, bez obzira na to koje jezero u Srbiji budete posećivali, nema sumnje da ćete uživati. Treba samo imati na umu da su neka od jezera nebezbedna za kupanje.

 
 
 
 
Прикажи ову објаву у апликацији Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Објава коју дели long🦊boarder (@inside.of.ambivert.mind)

1. Šumaričko jezero

U Spomen-parku u kragujevačkim Šumaricama nalazi se i jezero dugo oko 1,5 kilometara, čija je širina oko 175 metara. Pored toga što mnogi Kragujevčani i gosti ovog šumadijskog grada često posećuju područje spomen-parka zarad šetnje, u toku letnje sezone je naročito posećeno.

Izuzev klena, deverike i babuške, u vodama Šumaričkog jezera obitava i šaran, ali i širokousti grgeč, vrsta poznata i kao američki bas, koja nije uobičajena na ovom području.

2. Zlatarsko jezero

Jezero Kokin Brod, kako se još naziva, nastalo je veštačkim putem. Smešteno u dolini reke Uvac i okruženo planinama Zlatar i Zlatibor (Murtenica), prava je poslastica za ljubitelje prirode.

Zbog neverovatne boje vode važi za jedno od najlepših u našoj zemlji. Dostupne su brojne sportske i rekreativne aktivnosti na ovom području.

 
 
 
 
Прикажи ову објаву у апликацији Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Објава коју дели Dejan Rakic (@rakicx)

3. Jezero Tikvara

Na teritoriji bačkopalanačke opštine nalazi se Park prirode Tikvara. Istoimeno jezero je poznato po tri plaže i smatra se odličnim izborom tokom leta, ali i proleća.

Jedino prirodno jezero na toku reke Dunav poznato je i po delovima netaknute prirode. Okruženo je uglavnom listopadnim šumama, dok se isprepletani rukavci Dunava mogu videti na području samog parka prirode. Takođe je odličan izbor za ljubitelje ribolova. Osim značajnih sakralnih objekata, u blizini je i dvorac porodice Dunđerski u Čelarevu.

4. Palićko jezero

Šetnja oko najvećeg prirodnim putem nastalog jezera u našoj zemlji odličan je izbor u svako doba godine. Naročito u proleće, kada se priroda budi. U blizini se nalazi i vrlo atraktivno uređen zoološki vrt, kao i određeni broj ugostiteljskih i smeštajnih objekata. Blizina Subotice čini ovu destinaciju još interesantnijom za kraći predah.

365 dana kroz Srbiju Srebrno jezero - Veliko Gradište

Foto: Ivan Strahinić

5. Srebrno jezero

Još jedno veštačko jezero, smešteno na oko dva kilometra udaljenosti od Velikog Gradišta u Braničevskog okrugu, čest je izbor ljubitelja priorde. Posebno u prolećnom, ali i u letnjem periodu.

Posetiocima "srpskog mora", kako ga još nazivaju, nudi se mogućnost uživanja u brojnim sadržajima, kako rekreativnim, tako i zdravstvenim.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Putovanja