• 5
 ≫ 

Zemlje u kojima najradije odmaraju srpski turisti: Evo kako je trenutno moguće u njih putovati

 ≫ 

Mere donete usled pandemije su u mnogim zemljama ublažene, ali je i dalje za putovanja u većinu njih neophodno priložiti i odgovarajuća dokumenta

  • 5
Pasoš vakcina korona virus EU evropska unija putovanja turizam Foto: Shutterstock

U mnogim zemljama širom sveta mere koje su bile donete usled pandemije korona virusa ili više nisu na snazi ili su značajno ublažene. Isto se odnosi i na uslove putovanja.

Ipak, pre odlaska na prolećni ili letnji odmor, svakako je dobro proveriti aktuelne informacije.

Na zvaničnom sajtu Ministarstva spoljnih poslova Republike Srbije se beleže sve promene, koje se odnose na uslove putovanja.

Grčka

Za sve putnike starije od pet godina važi pravilo o obavezi dostavljanja odgovarajućeg dokumenta. Najpre, putnici koji iz Republike Srbije ulaze na tlo Republike Grčke imaju pravo da prilože sertifikat o vakcinaciji. Uslov je da je proteklo najmanje 14 dana od dana vakcinacije i ne više od devet meseci nakon završetka osnovne vakcinacije, odnosno primanja druge doze. Za putnike koji su primili i buster dozu ne postoji vremensko ograničenje ovog dokumenta.

Sertifikat o preležanoj bolesti je sledeći dokument koji imaju pravo u tom slučaju da prilože putnici. Taj dokument ima važnost 180 dana, a izdaje se 14 dana nakon prvog testa koji je bio pozitivan. Putnici imaju pravo da prilože i negativan rezutat testa na prisustvo korona virusa i to PCR, koji ne sme biti stariji od 72 sata ili brzi antigenski, koji je sme biti stariji od 24 časa pre ulaska na teritoriju zemlje.

Crna Gora

Za sve putnike koji žele da uđu na teritoriju Republike Crne Gore više ne važi pravilo o obaveznom dostavljanju Covid potvrda. Dodatne informacije su navedene na zvaničnom sajtu Vlade Crne Gore.

Drač Albanija Foto:Rina

Albanija

Počev od 6. septembra prošle godine dozvoljen je ulazak državljanima Republike Srbije na teritoriju Republike Albanije, ukoliko prilože odgovarajući dokument. Sva pravila se odnose na putnike starije od 6 godina.

Putnici imaju pravo na graničnom prelazu da prilože ili potvrdu o vakcinaciji, s tim da od datuma potpune vakcinacije mora da protekne minimum dve sedmice ili negativan rezultat PCR testa, koji ne sme biti stariji od 72 sata, odnosno negativan rezultat brzog antigenskog testa, koji ne sme biti stariji od 48 sati. Ukoliko putnik nema ta dokumenta, ima pravo da prilikom ulaska na teritoriju ove zemlje priloži validnu potvrdu o preležanoj bolesti, koja ne sme biti starija od šest meseci. Tačnije, validna je do šest meseci nakon izlečenja.

foto Pixabay Foto: Pixabay

Bugarska

Ukoliko državljani naše zemlje ulaze na teritoriju Republike Bugarske i stariji su od 12 godina, neophodno je da prilože i relevantan dokument. Pod tim se misli najpre na sertifikat o završenoj vakcinaciji, čija je važnost od 15 do 270 dana od momenta primanja poslednje doze vakcine, odnosno primljene dve doze ili jedne doze Janssen vakcine. Ovaj dokument za putnike uzrasta od 12 do 17 godina ima neograničenu važnost.

Takođe, putnici imaju pravo da prilože validan sertifikat o primljenoj buster dozi vakcine, što je dokument koji važi neograničeno. Dozvoljeno je da putnici prilože i dokument o preležanoj zarazi, koji važi od 11. do 180. dana, počev od datuma testiranja koji je naveden u dokumentu.

Što se testova tiče, priznaju se i negativa PCR test, ne stariji od 72 sata i negativan rezultat brzog antigenskog testa, koji ne sme biti stariji od 48 sati, s tim što se računa vreme ulaska u zemlju.

Svaki putnik koji ne dostavi jedan od navedenih dokumenata, a želi da uže na teritoriju Bugarske, mora da ide u kućni karantin u trajanju od 10 dana. On može biti ukinut ukoliko putnik uradi PCR ili brzi antigenski test i rezultat bude negativan, s tim što ima pravo tek nakon najmanje 72 sata da radi test.

Hrvatska

Da bi državljani Republike Srbije imali pravo da uđu na teritoriju Republike Hrvstake, uz odgovarajuća dokumenta kojima dokazuju da ispunjavaju predviđene epidemiološke mere, moraju imati i validan dokaz o posebno opravdanom razlogu putovanja.

Potrebno je da putnici prilože i negativan rezultat PCR testa, koji ne sme da bude stariji od 72 sata ili brzog antigenskog testa, ne stariji od 24 časa, od momenta testiranja do trenutka kada se putnik nađe na graničnom prelazu. Putnici imaju pravo da prilože i potvrdu o vakcinaciji, koja ne sme da bude starija od 270 dana, s tim da je od primanja poslednje doze prošlo 14 dana. Ova zemlja priznaje vakcine sledećih proizvođača: „Pfizer“, „Moderna“, „AstaZeneca“, „Gamaleya“, „Sinopharm“, „Novavax“ (dve doze) i „Janssen/Johnson&Johnson“ (jedna doza). Takođe se u Hrvatskoj priznaju i vakcine koje je SZO odobrila za hitnu upotrebu i to: „Serum Institut of India – Covishield“, „Bharat Biotech – Covaxin“ i „Sinovac – CoronaVac“.

Pored svih pomenutih dokumenata, putnici imaju pravo da prilože i potvrdu o preležanoj zarazi i primljenoj jednoj dozi vakcine, s tim da od tog momenta mora proći najmanje 14 dana, a u okviru osam meseci od početka bolesti i da je vakcinacija sprovedena pre manje od 270 dana ili pozitivan rezultat PCR ili brzog antigenskog testa, kako bi na taj način bilo potvrđeno da se putnik oporavio od virusa. Neophodno je da taj test bude urađen unazad 180 dana i da bude stariji od 11 dana, od dana kada putnik dođe na granični prelaz ili ima pravo da priloži i potvrdu o preležanoj zarazi, koju izdaje nadležni lekar.

Ukoliko putnik ima manje od 12 godina, a njegovi pratioci, odnosno roditelji ili staratelji deteta ispunjavaju ranije pomenute uslove, nije neophodna nikakva dodatna dokumentacija.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Najnovije iz rubrike Putovanja

Komentari

  • Kox

    9. april 2022. | 14:48

    Koliko ja vidim neće niko iz EU nigde ići.. Sledeće u podrumima i skloništima... I guli će konzerve nareska...

    Podelite komentar

  • Pavke🙏🙏🙏

    9. april 2022. | 14:04

    Ne treba ići nigde iz Srbije🇷🇸🇷🇸🇷🇸

    Podelite komentar

  • Mane

    9. april 2022. | 14:29

    Šta treba za Ukrajinu?

    Podelite komentar