• 2
 ≫ 

Misteriozno jezero čudesne lepote skriveno u četinarskoj šumi: Tičar na Goliji prate dve legende

 ≫ 

S obzirom na to da je po mnogo čemu specifično, Dajićko jezero oduvek je privlačilo brojne naučnike koji su pokušavali da odgonetnu misteriju ove vodene formacije

  • 2
Dajićko jezero Golija Foto: Ivan Strahinić

Na severozapadnoj strani Golije, u gustoj četinarskoj šumi u selu Gleđica nalazi se Dajićko jezero, poznato i kao Tičar, prirodni fenomen u ovom delu Srbije.

Jezero je, naime, tresava trouglastog oblika koje menja veličinu, a zbog specifičnosti terena ono nema obalu.

Obrazovano je od atmosferskih voda, a kako je vremenom jezerska voda rastvarala stene na dnu, tako se i basen udubljivao.

S obzirom na to da je po mnogo čemu specifično, Dajićko jezero oduvek je privlačilo brojne naučnike koji su pokušavali da odgonetnu misteriju ove vodene formacije. Prvi put se pominje u spisima Josifa Pančića, Nedeljka Košanina i Jovana Cvijića koji su proučavali fenomen “gorskog oka Golije”.

Dajićko jezero prate zanimljive legende o nastanku. Po jednoj, svatovi su krenuli put Gleđice, ali je barjaktar greškom skrenuo sa puta, pa su svi upali u jezero i utopili se. Zbog toga se Dajićko jezero kolokvijalno u ovom kraju zove još i Svatovsko jezero.

Po drugoj legendi, iz jezera je u davnoj prošlosti izranjalo čudovište koje je htelo da uništi dajićke volove. U želji da spasu volove, stanovnici okolnih sela zatražili su od kovača da svom volu okuje rogove. Legenda dalje kaže da je specijalno opremljeni vo uspeo da savlada čudovište koje je meštanima zagorčavalo život, ali kazna nije izostala - narednih godina okolinu Dajića tukao je grad koji je uništavao letinu. Opet po predanju, meštani Dajića “čuli” su kako im “glas iz jezera” poručuje da će odmazda prestati jedino ako jezero osvešta petorica sveštenika. I tako i bi.

Od tada se u julu svake godine na Dajićkom jezeru održava sabor u znak zahvalnosti što su stanovnici okolnih sela spaseni od prokletstva zbog ubistva vodene nemani.

Foto: Ivan Strahinić

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Najnovije iz rubrike Putovanja

Komentari

  • Nemanjic

    11. april 2022. | 14:21

    Zamolio bih sve koji pisu o Tičar jezeru, da pre nego bilo sta napisu, konsultuju dobrog poznavaoca Golije i njenih prirodnih dobara. Ovako, svako piše i deziformise javnost o zaista lepom jezeru!

    Podelite komentar