• 0

Simbol slobode i avanturizma mnogih generacija: "Interrail" proslavio 50. rođendan

Već pola veka jedinstvena karta za putovanje železnicom omogućava mladima da sa skromnim budžetom obiđu i upoznaju Evropu

  • 0

Ranac na leđima, mapa Evrope u jednoj i karta "Interrail"-a u drugoj ruci bili su i ostali u setnom sećanju mnogih kao simbol slobode, nesputanosti i želje za avanturama.

Prva "Interrail" karta izdata je 29. marta 1972. godine, sa idejom da se mladima do 21 godine starosti omogući da, uz samo jednu kartu pristojne cene, vozom obiđu 21 zemlju među kojima je bila i tadašnja Jugoslavija.

Mladi su rado prihvatili ovu mogućnost, putovali, prelazili granice, otkrivali zemlje i sklapali nova poznanstva - podaci kažu preko 10 miliona njih do danas!

Sa drugačijim navikama i potrebama novih generacija kao i pojavom low cost avio-kompanija, načini putovanja su se menjali, ali se menjao i "Interrail". Od 1998. godine ukinute su sve starosne granice, pa je danas moguće kupiti kartu za seniore ili onu namenjenu porodicama.

Uz nezaobilaznu online prodaju, uvedene su i različite vrste karata po zonama i dužini trajanja, poput regionalnih i internacionalnih, za kraća ili duža putovanja (od tri dana pa do tri meseca).

Na spisku zemalja u koje se danas može putovati "Interrail"-om nalazi se njih 33 sa sveukupno 220 hiljada kilometara pruge uključujući i Srbiju, Hrvatsku, Crnu Goru, Sloveniju kao i Bosnu i Hercegovinu.

(Ona.rs/Tamara Kostić)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Putovanja