• 0
 ≫ 

Duh vojvođanske Fride Kalo i danas bdi nad Bačkim Petrovcem: Grad umetnosti, kulena i čardi

 ≫ 

Istorijski izvori govore da je Bački Petrovac nastao kao urbano naselje kada je Matej Čanji doveo na futoško veleposedništvo prvu grupu Slovaka

  • 0
Bački Petrovac Foto: Ivan Strahinić

U plodnoj vojvođanskoj ravnici, na stotinak kilometara od Beograda, nalazi se Bački Petrovac, varoš koja je širom Srbije poznata po izvanrednom kulenu i hmelju.

Bački Petrovac je i nezvanični glavni grad vojvođanskih Slovaka koji su se na ove prostore doselili sredinom 18. veka.

Prema istorijskim izvorima, Petrovac je kao urbano naselje nastao kada je Matej Čanji iz Novogradskog Malinca na poziv Mihajla Čarnojevića doveo na futoško veleposedništvo prvu grupu Slovaka. Čanji je na prostore današnjeg Bačkog Petrovca doveo 128 porodica, a u znak zahvalnosti što je uložio napore da naseli ovo područje, dobio je statuu u parku koji takođe nosi njegovo ime.

Danas, Bački Petrovac je obrazovni i kulturni centar Slovaka, poznat po slovačkoj gimnaziji „Jan Kolar“, sedištu Matice slovačke u Srbiji, Slovačkom vojvođanskom pozorištu, ali i čardama i akva-parku koje tokom leta privlače veliki broj turista.

Ono što će, međutim, svaki stanovnik Bačkog Petrovca s posebnim ponosom izdvojiti kao zaštitni znak ovog grada jeste galerija akademske slikarke Zuske Medveđove. Vanserijski talentovana umetnica, poznata kao “vojvođanska Frida Kalo”, bila je prva akademska slikarka ovdašnjih Slovaka.

Između školovanja u Pragu, Zagrebu i Bratislavi, Zuska se redovno vraćala u rodni Bački Petrovac. U vlasništvu galerije koja nosi njeno ime nalazi se 828 eksponata umetnice koja je vojvođanski gradić stavila na mapu važnih slikarskih centara ovog dela Evrope.

Foto: Ivan Strahinić

Video: Milena Pavlović Barili: Srpska Frida Kalo

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Putovanja