• 0
 ≫ 

Radoinjsko jezero - vodeni dragulj u kanjonu Uvca opasan četinarskim šumama

 ≫ 

Priroda je bila i te kako izdašna u ovom delu kanjona Uvca, a turisti će je najbolje upoznati ako se odluče za splavarenje

  • 0
Radoinjsko jezero - Priboj Foto: Ivan Strahinić

Uz kanjon Uvca, na planinskom vencu Zlatar, na 805 metara nadmorske visine nalazi se Radoinjsko jezero, koje je u sklopu Specijalnog rezervata prirode Uvac proglašeno prirodnim dobrom prve kategorije u Srbiji.

Ova akumulacija, uklještena između strmih krečnjačkih obala, nastala je podizanjem brane na 43 kilometra od ušća Uvca u Lim.

Jezero je decenijama turistička atrakcija, uz još dve akumulacije na Uvcu - Zlatarsko i Uvačko jezero.

Okruženo četinarskim šumama, Radoinjsko jezero je pravi raj za ljubitelje prirode. Posebno će prijati onima koji se ne ustručavaju da zaplivaju u hladnim vodama; jer, temperatura Radoinjskog jezera kreće se od 10 do 12 stepeni, a u najtoplijem delu godine ne prelazi 21 stepen.

Jezero je izvanredno i za pecaroše; u njegovom vodama su pastrmka, skobalj, klen, jezerska zlatovčica…

Priroda je bila i te kako izdašna u ovom delu kanjona Uvca. Turisti će je najbolje upoznati ako se odluče za splavarenje, jer se sa samog jezera pruža fascinantan pogled na impresivni kanjon. Oko litica i grebena na Radoinjskom jezeru možete videti i beloglavog supa, lešinara koji je odabrao Specijalni rezervat prirode Uvac za svoj dom.

Foto: Ivan Strahinić

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Putovanja