• 0
 ≫ 

Mir-Jam je u Krivom Viru pronašla inspiraciju za čuvene romane: Kraj koji odiše ljubavlju

 ≫ 

Kosovski božur, cvet koji simbolizuje ljubav i sreću, raste u selu podno Rtnja

  • 0
Krivi vir - Paraćin Foto: Ivan Strahinić

Živopisno selo Krivi Vir, upamćeno kao mesto gde je izbila Timočka buna, jedno je od sela u Srbiji koje se može pohvaliti bogatom i zanimljivom istorijom, ali i ogromnim turističkim potencijalima.

Pre šest decenija u Krivom Viru živelo je četiri puta više stanovnika nego danas - više od 2.000, selo je imalo svoju mini-hidrocentralu na Crnom Timoku, a domaćinstva priključke za struju i za telefon, prvi u ovom delu zemlje.

Zahvaljujući već pomenutoj reci, Pećurskoj klisuri, izvorima termomineralne vode, ukusnoj hrani i ljubaznosti domaćina Krivi Vir je i danas omiljena destinacija kako domaćim turistima, tako i onima koji stižu iz inostranstva i žele da provedu vreme daleko od gradskih gužvi.

Nastanak imena sela prate tri legende. Po jednoj od njih, Krivi Vir dobio je ime po virovima kojima Crni Timok obiluje.

Po drugoj, meštani su krivudali i krili se po virovima bežeći od Turaka.

Treće predanje, koje ćete sigurno čuti ako posetite Krivi Vir jeste da je selo dobilo ime zbog zabranjene ljubavi između kćerke ovdašnjeg bogataša i sluge Malečka koji je radio kod njenog oca. Zaljubljeni par pobegao je daleko od očiju mladinog razočaranog oca, ali su uporna mladina braća uspela da im uđu u trag.

Ali, dok su braća pronašla sestru i nevoljenog zeta, odbegla porodica bila je uvećana za još dva člana. Shvativši da im je sestra srećna, braća su se vratila u očevu kuću i s puno hvale odbranila sestrin ljubavni izbor.

I otac je “omekšao”, posebno kad je posetio kćerku i zeta koji je s godinama postajao sve bogatiji. Malečko je, kaže dalje legenda, postao i mudriji; uspeo je da nasamari Turke da puste zarobljene Srbe sa Peštera, a onda se sa njima i porodicom preselio kod izvora Crne Reke, u sadašnji Krivi Vir. Tu su svi započeli novi život, ostavljajući brojno potomstvo da ispisuje istoriju sela.

Stanovnici Krivog Vira posebno su ponosni što je čuvena srpska književnica Milica Jakovljević, poznata kao Mir-Jam, učiteljsku službu započela baš ovde. Uverljivo će vam pričati da je u Krivom Viru “srpska kraljica ljubavnih romana” pronašla inspiraciju za “Greh njene mame”, “Samca u braku”, “Nepobedivo srce”, “Otmicu muškarca”…

Selo Krivi Vir je, tvrde njegovi stanovnici, jedinstveno po tome što je od svog postanka odisalo ljubavlju i oplemenilo najlepšim osećanjima svakoga ko je ovde kročio. Otud i ne čudi što osim na Kosovu, čuveni kosovski božur, simbol ljubavi i sreće, raste još samo u Krivom Viru.

Foto: Ivan Strahinić

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Putovanja