• 0
 ≫ 

Čarobna dolina Loare: Dvorci, biciklističke staze, vožnja kanuom i druge atrakcije

 ≫ 

Ovaj region treći je po veličini vinogradarski region Francuske sa kontrolisanom oznakom porekla. Više od 350 vinskih podruma u dolini Loare otvoreni su za posetioce

  • 0
Dolina Loare, Francuska Foto: Pixabay/luctheo

Za dolinu Loare u Francuskoj čuli su mnogi. Poznata po fascinantnim dvorcima, dolina ove reke takođe je poznata i po vinogradima. Ipak, mnogo je manje turista upoznato sa čitavim regionom koji ima mnogo toga da ponudi.

Grad Nant, kao regionalni centar, odnosno glavni grad te oblasti, rodni je grad čuvenog pisca Žila Verna. Upravo njegovo nasleđe se može osetiti na svakom koraku, oličeno najpre u lokalnoj galeriji, ali i „Velikom slonu“. Izrađen 2018. godine, nudi posetiocima mogućnost i da se provozaju u ovoj atrakciji.

Pored svega toga, dolina Loare nudi i odlične lokalne gastronomske specijalitete. I nisu to samo domaća vina i čuveni francuski sirevi, već i proizvodi izrađeni od magarećeg mleka. Ovde turisti mogu posetiti i lokalnu farmu na kojoj se uzgaja šafran. A koga hrana baš i ne privlači, može da isproba neke od proizvoda namenjenih nezi kože koji su izrađeni od lokalno uzgajanih namirnica.

Dolina Loare, Francuska Foto: Pixabay/baccus7

Najbolji način za upoznavanje lepota dolina Loare

Možda baš i niste navikli, ali budući da u ovom regionu Francuske postoji više od 3.000 kilometara obeleženih biciklističkih staza, to se čini kao jedna od najboljih opcija za upoznavanje prirodnih lepota tog kraja.

Glavne rute idu uz obalu, dok ima i onih koje vijugaju kroz nepregledne prirodne lepote. Istovremeno posetiocima pružaju mogućnost da bolje vide i neke od čuvenih atrakcija ove regije.

Dolina Loare, Francuska Foto: Pixabay/barskefranck

U julu prošle godine otvorena su i nove, 320 kilometara duge staze. Jedna od njih vodi posetioce do poznatog zoološkog vrta i zamka, a druga prolazi pored zanimljivih zvonika i močvarnog područja duže preuređene železničke pruge koja je nekada tu postojala.

U dolini Loare ima i biciklističkih staza koje vode kroz vinogradarsko područje. Tako posetioci imaju prilike da se zaustave kad god žele i posete neku od lokalnih vinarija.

Dolina Loare, Francuska Foto: Pixabay/rosesstreet

Atrakcije na vodi

Za ljubitelje aktivnosti na vodi, značajna je informacija da ovde postoji oko 450 kilometara duga obala i oko 375 kilometara reka, pogodnih za vožnju čamcima, kao i dva ostrva.

Širom ovog regiona dostupni su jedrenje, vožnja čamcem ili veslanje, ali i mnoge druge aktivnosti na vodi. Čak se nudi i istraživanje grada Anže pomoću kanua, ali i vođeno krstarenje oko Somura, navodi Euronews.com. Dostupno je i iznajmljivanje ekoloških dasaka za surfovanje, izrađenih od materijala dobijenog reciklažom plastičnih boca.

I na kraju, vina

Ovaj region treći je po veličini vinogradarski region Francuske sa kontrolisanom oznakom porekla. Više od 350 vinskih podruma u dolini Loare otvoreni su za posetioce.

Među posetiocima su sve atraktivniji organski i biološki vinogradi. U mnogima od njih se nude i vođeni obilasci, i to ili kočijama ili biciklima, a ima i onih koji nude obilaske elekrtičnim skuterima i segvejima.

U okolini Nanta postavljene su i ekološki prihvatljive kabine u vinogradima. Dizajnirane tako da se uklope u okolinu, nude mogućnost obilaska područja sa vodičem, kao i degustacije vina, ali i uživanje u pikniku ili doručku koji može biti dostavljen u kabinu.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Putovanja