• 2
 ≫ 

Kućica na Drini je simbol Bajine Bašte: Nema dva zida i spada u 16 najčudnijih kuća na svetu

 ≫ 

Legenda kaže da je za temelj ove atrakcije zaslužan niko drugi do Kraljević Marko, koji je bacio stenu nasred Drine kako njegov verni Šarac ne bi kvasio kopita

  • 2
Drina

Foto: Ivan Strahinić

Na desnoj obali Drine, ispod obronaka Tare u zapadnoj Srbiji nalazi se simbol Bajine Bašte - čuvena “kućica na Drini”, poznata i kao “kućica na steni”.

Prva kućica nastala je 1968. godine, a napravili su je dečaci iz Bajine Bašte koji su poželeli da se sklone daleko od svega i svih. Ali, nabujala reka odnela je drvene daske od kojih je kućica bila napravljena.

To, međutim, nije sprečilo ljubitelje Drine da na steni usred reke naprave nov “krov nad glavom”.

Bitka između upornih meštana Bajine Bašte i ćudljive Drine traje duže od pet decenija. Za to vreme, Drina je odnela šest graditeljskih poduhvata. Sedmi opstaje zahvaljujući mudrosti graditelja koji je osmislio da kućica bude bez prednjeg i zadnjeg zida, pa kad reka nabuja, ona jednostavno prođe kroz kućicu, ali je ne ruši.

Atrakcija na steni nasred Drine kod Bajine Bašte nije mogla da prođe nezapaženo ni kod stranih turista. Kućica na Drini osvanula je u mnogim stranim časopisima, a “Biznis insajder” svrstao ju je u 16 najčudnijih kuća na svetu.

I dok priča o “kućici na steni” pleni na svoj način, dotle još više simpatija izaziva legenda koja se i dan-danas prepričava po ovom kraju, a po kojoj je za temelj čuvene kućice zaslužan niko drugi do Kraljević Marko.

Predanje kaže da je čuveni srpski junak želeo da pređe s jedne strane Drine na drugu, ali nije hteo da njegov verni Šarac pokvasi kopita. Zato je, u svom maniru, Kraljević Marko uzeo jednu stenu, bacio je nasred reke i omogućio Šarcu da u dva skoka pređe nabujalu Drinu.

Legenda dalje kaže da su na steni ostali otisci Šarčevih kopita, ali da se ne mogu videti jer ih prekriva čuvena kućica…

Foto: Ivan Strahinić 

(arhivske fotografije)

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Najnovije iz rubrike Putovanja

Komentari

  • Kesedžija

    18. april 2022. | 23:35

    Koji Baja, kakva bašta?!?!?

    Podelite komentar

  • istorija

    18. april 2022. | 19:21

    U to vreme kada je Kraljević Marko prešao na Šarcu Drinu, naiđe Musa Keseđija i sruši kućicu.

    Podelite komentar