• 2

Mali Beč i Mali Pariz podjednako su atraktivni kao i istoimeni evropski gradovi

Od srednjevekovne budimpeštanske arhitekture do arhitektonskog sjaja Luksemburga, u Evropi postoji nešto za svačiji ukus i džep

  • 2
budimpešta Foto: ©Hungarian Tourism Agency

Uželeli ste se putovanja, ali vam se čini da ste iscrpeli sve ideje kada su u pitanju evropske destinacije? Zašto se onda ne upustiti u otkrivanje onih, koje nisu često deo itinerera mnogih putnika.

Bilo da ste u potrazi za istorijskim i kulturnim atrakcijama, šopingom, razgledanjem ili uživanjem u gastronomskim specijalitetima, širom Evrope ima toliko toga da se vidi, daleko od uobičajenih destinacija, poput Rima ili Pariza.

Od srednjevekovne budimpeštanske arhitekture do arhitektonskog sjaja Luksemburga, u Evropi postoji nešto za svačiji ukus i džep.

Grad Luksemburg Foto: Pixabay/waldomiguez

Luksemburg

Jedna od površinski najmanjih zemalja u svetu, Luksemburg se može pohvaliti bogatom istorijom, umetnošću i arhitekturom. Sve to tek čeka da bude otkriveno. Grad Luksemburg čine Gornji i Donji grad, koji se prostiru oko klisura reka Alzet i Petrus. Poznat je po svojim srednjevekovnim utvrđenjima, od kojih su mnoga i danas dobro očuvana.

Kroz drevne zidine Luksemburga vodi lavirint tunela. Šetnja tim područjem vraća posetioce u prošlost. Veličanstveno mesto u gradu je i „Le Chemin de la Corniche“, nazvan i „najlepši balkon Evrope“, navodi Dailymail. Proteže se duž doline, na bedemima koje su tokom 17. veka izgradili Španci i Francuzi i odličan je izbor za kratak predah.

Brojni su i muzeji u gradu koje valja posetiti. Stari grad sa palatom velikog vojvode, katedrala Notr Dam i brojne galerije, idelan su način da se grad bolje upozna.

Budimpešta

Praktično podeljena Dunavom, mađarska prestonica se često naziva i "kraljica Dunava", ali i "Pariz Istoka". Sve do polovine 19. veka, istorijski Budim i savremena, boemska Pešta postojali su samostalno. Visoko iznad grad uzdiže se toranj, poznat po fenomenalnom pogledu. Vijugave kaldrmisane ulice i šetalište na brdu nude obilje baroknih građevina, spomenika iz doba habzburške vladavine i kafića. Ne propustite ni poseti poslastičarnici „Ruszwurm“, najstarijoj u Mađarskoj, koja već 200 godina služi ukusne poslastice.

Budimski zamak, u kome se nalaze dva muzeja, još je jedna od atrakcija grada. U blizini su Ribarski bastion i uspinjača, dok je zgrada Parlamenta jedna od najznačajnijih atrakcija u Pešti.

Temišvar

Ako ste u potrazi za nečim drugačijim, dovoljno je da posetite ovaj dragulj Rumunije. Temišvar je poznat po raskošnim parkovima i lepo uređenim javnim trgovima, te se sa razlogom smatra jednim od najatraktivnijih rumunskih gradova.

Smešten na obalama reke Bega, često je nazivan i "Mali Beč" zbog bogatog kulturnog nasleđa i brojnih atraktivnih kulturnih i muzičkih događaja koji se tu organizuju.

U baroknoj palati Stare prefekture nalazi se Umetnički muzej, a ništa manje ljubiteljima istorije nije zanimljiv ni Muzej revolucije 1989.

Hamburg, zima Foto: Pixabay

Hamburg

Možda su Berlin i Minhen popularniji za kraći odmor, ali svetlucavi drugi grad u Nemačkoj je najbolji izbor za ljubitelje drugačijeg. Fanovi grupe „Beatles“ rado biraju baš Hamburg za posetu, najpre zato što je bend proveo dve godine u ovom gradu, kada je bilo organizovano na stotine koncerata. Metalne statue članova benda mogu se videti na „Beatles platzu“, a uočljive su i oznake klubova u kojima su momci iz Liverpula tada nastupali.

I danas oštećena crkva Svetog Nikole vredna je posete. Oštećena tokom Drugog svetskog rata, nemo je podsećanje na stradanje grada tokom savezničkog bombradovanja. Na spratu odbrambene kule iz Drugog svetskog rata u okrugu Wilhemsburg danas se nalazi kafić sa panoramskim pogledom, dok je sama kula pretvorena u elektranu koja radi pomoću obnovljivih izvora energije.

Atrakcije na obali, u vidu brojnih kafića i barova, ali i omanjih galerija upotpunjuju posetu ovom nemačkom gradu.

Video: Da li je hram plovio okeanom? Nepoznata građevina nasukana na napuštenoj plaži a niko ne zna kako

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Najnovije iz rubrike Putovanja

Komentari

  • DARKO 100%

    22. april 2022. | 21:04

    Mali Bec,mali Paris i naravno mali Rusi,ko su mali Rusi u svetu😂

    Podelite komentar