• 2
 ≫ 

Klisura koja je proslavila Srbiju u svetu: Bajkoviti meandri Uvca najlepši su u proleće

 ≫ 

Pored pešačenja, turistima je zanimljivo i krstarenje, kao i poseta čuvenoj Ledenoj pećini

  • 2
Nova Varoš - Uvac Foto: Ivan Strahinić

Na pola puta između Beograda i Bara, u jugozapadnom delu Srbije, nalazi se Specijalni rezervat prirode Uvac čiji su meandri dospeli na naslovne strane najprestižnijih svetskih turističkih magazina.

Kanjon reke Uvac, kao i sistem pećina i bogatstvo biljnog i životinjskog sveta obezbedili su da ovaj deo Srbije bude pod zaštitom države od 1971. godine.

Iako je pešačenje najbolji način da upoznate prirodne lepote Uvca i pogledate uklještene meandre sa nekog od brojnih vidikovaca u ovom rezervatu prirode, turistima je zanimljivije krstarenje Uvačkim jezerom, kao i poseta čuvenoj Ledenoj pećini čiji su ukrasi visoki i po 10 metara.

Četvorosatna tura može da bude i kombinovana, pa da obuhvati i krstarenje i pešačenje do vidikovca Veliki vrh sa kog se pruža spektakularan pogled na prirodne lepote ovog kanjona.

Najlepši pogled se, ipak, prostire sa vidikovca Molitva, jer je staza lepo uređena i vodi do ograđene drvene platforme na 1.247 metara nadmorske visine sa koje pogled puca na smaragdnozelenu boju vode i meandre visoke i po stotinu metara.

Specijalni rezervat prirode Uvac nalazi se na teritoriji opštine Nova Varoš čiji turistički potencijali, baš zbog prirodnih lepota, rastu iz godine u godinu.

Video: Od pogleda s njih svi se zaljube u Srbiju: Ovo su najlepši vidikovci naše zemlje

Foto: Ivan Strahinić

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Najnovije iz rubrike Putovanja

Komentari

  • Svaka cast

    27. april 2022. | 21:12

    Postujemo Sjenicane kao i Novo-Varosane! Samo neka nam cuvaju tu nasu lepotu i bogatstvo!

    Podelite komentar

  • bg

    27. april 2022. | 19:31

    Prirodni rezervat Uvac se nalazi i na teritoriji Sjenice, svi ti mendri su na Sjenickoj strani, pa pored Varosi treba da pomenete Sjenicu, garantujem da su ti ljudi ubedljivo najbolji domacini

    Podelite komentar