• 0

Ministar zdravlja Grčke najavljuje ukidanje mnogih epidemioloških mera počev od 1. maja

Objasnio je da je plan Vlade Grčke da ublaži mere od 1. maja do 31. avgusta, što će sve precizno biti utvrđeno konkretnim protokolima nakon današnje sednice odbora

  • 0
grčka zastava

Foto: Pixabay

U skladu sa epidemiološkom situacijom će na današnjoj sednici biti doneta zvanična odluka o tome da li će mere donete usled pandemije covid-19 u Grčkoj biti ublažene ili produžene.

Kako je danas na Skai televiziji izjavio Tanos Plevris, ministar zdravlja, sa najavljenim ukidanjem mera od 1. maja, mnogo toga će biti izmenjeno u svakodnevnom životu građana Grčke, prenosi Protothema. Tom prilikom je naveo i da će nošenje maske ostati obavezno u zatvorenom prostoru barem tokom celog maja, dok će epidemiološka situacija u zemlji suditi o odlukama od juna.

- Ne znamo kada će biti ukinuta obaveza nošenja maske. Maske moraju biti nošene u zatvorenim prostorima, jer se to pokazalo kao dobra epidemiološka mera. Ono što mi govorimo jeste da će najverovatnije ceo maj važiti ova mera, a na osnovu epidemiološke situacije će biti doneta odluka o tome da li će ta mera biti ukinuta od juna – naglasio je Plevris.

Grčka, more, plaže, odmor, putovanja

Foto: Shutterstock

Objasnio je da je plan Vlade Grčke da ublaži mere od 1. maja do 31. avgusta, što će sve precizno biti utvrđeno konkretnim protokolima nakon današnje sednice odbora.

Neke mere, naglasio je Plevris, biće suspendovane, kao što je obaveza korišćenja potvrda o vakcinaciji ili dokaz o preležanoj zarazi, koje su još uvek aktuelne na tlu Grčke.

Grčka, more, plaže, odmor, putovanja

Foto: Shutterstock

U međuvremenu, danas se sastaje komitet eksperata, kako bi bile finalizovane mere za izlazak iz pandemije. Ukidanje mera, prema najavama, odvijaće se u dve faze u periodu od 1. maja do 31. avgusta.

Na osnovu najava, stručnjaci će izneti predloge i usaglasiti se oko toga u kojim slučajevima će biti obavezna upotreba maske i tokom celog leta, uz informaciju da će to najverovatnije važiti za supermarkete, javni prevoz, frizerske salone i apoteke.

Međutim, počev od 1. maja većina trenutno aktuelnih epidemioloških mera u Grčkoj trebalo bi da bude prošlost.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Putovanja