• 0
 ≫ 

Bigrene kade u Stopića pećini ostavljaju bez daha: Atrakcije vajane rukom prirode

 ≫ 

U pećini u blizini Zlatibora nalazi se i jedinstveni podzemni vodopad visok skoro 10 metara

  • 0
Stopića pećina - Zlatibor Foto: Ivan Strahinić

Među više od 1.500 pećina, koliko ih ima u Srbiji, Stopića pećina kod Zlatibora spada u red najatraktivnijih i najposećenijih.

Udaljena je 19 kilometara od srca zlatne planine, a ime je dobila po porodici Stopić koja je u ovom kraju živela početkom 19. veka. Prva speleološka istraživanja Stopića pećine obavio je naš čuveni naučnik Jovan Cvijić, i to 1909. i 1913. godine.

Rečna pećina kroz koju protiče Trnavski potok dugačka je oko 1,7 kilometara i čini je pet celina - Svetla dvorana, Tamna dvorana, Sala sa kadama, Kanal sa kadama i Rečni kanal.

S obzirom na to da je pećinski otvor prilično veliki, klimatski uslovi diktirali su formiranje pećinskih ukrasa, pa u prve dve dvorane izostaje bogat pećinski nakit. Ali, zato su bigrene kade različite širine, dužine i dubine toliko impresivne da turisti ostaju bez daha kada ih ugledaju. Uglačane viševekovnim upornim kapanjem vode, izgledaju kao da su ih oblikovali najbolji umetnici, stvarajući kontrast besprekorno ravnih ogledala i bigrenih nabora rumenih nijansi.

Poseban praznik za oči je vodopad nazvan Izvor života. Vodeni slapovi padaju sa visine od skoro 10 metara i stvaraju zagušujuću buku, a speleolozi slikovito opisuju Izvor života kao trenutak stvaranja Zemlje i sveta.

Od 2005. Stopića pećina stavljena je pod zaštitu države kao spomenik prirode, zaštićeno prirodno dobro od izuzetnog značaja.

Foto: Ivan Strahinić

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Putovanja