• 1
 ≫ 

10 predloga za izlete u Srbiji tokom prvomajskih praznika

 ≫ 

Planine, jezera, banje... vaše je samo da izaberete gde ćete uživati tokom nastupajućih praznika

  • 1
Lepote Srbije Foto: Luka Šarac, iz arhive TOS-a, Zagajička brda

Neki će pripremati roštilj u prirodi za prvomajske praznike, nastojeći da tako, makar na trenutak ne misle na svakodnevne obaveze. Neki će odlučiti da praznike provedu na nekoj od brojnih, zanimljivih destinacija, kojima Srbija obiluje.

No, bez obzira na to za koju opciju se odlučite, nema sumnje da ćete imati priliku da na najbolji mogući način "napunite baterije".

Na svu sreću, mesta za kratak predah u vidu produženog vikenda u našoj zemlji ne manjka. Ovo su samo neki od predloga.

Sremski Karlovci Foto: Aca Milutinović

1. Sremski Karlovci

Uživanje u miru ovog pitomog sremačkog grada je zagarantovano. Dobro je poznato da su Karlovci u toku proleća nekako najlepši. Da li zbog cveća koje se uočava na svakom koraku ili zbog odlično očuvanih građevina, mahom u stilu baroku, tek u Sremskim Karlovcima ne manjka mesta za uživanje. Blizina Novog Sada dodatno upotpunjuje ovaj izlet.

Smederevo panorama Foto: Shutterstock

2. Smederevo

Smešten na obalama Dunava, grad je prepoznatljiv po utvrđenju. U to vreme najveća ravničarska tvrđava na evropskom tlu nalazi se upravo u nekadašnjoj prestonici despota Đurđa Brankovića.

3. Palićko jezero

Odlično uređena staza oko Palićkog jezera idealna je za ljubitelje šetnji i biciklizma. Ne propustite da posetite čuveni zoološki vrt i da uživate u neverovatno lepo uređenim zelenim površinama. Blizina Subotice, ali i granice sa susednom Mađarskom može da vam bude dodatni podstrek da baš Palić odaberete za odmor tokom Prvomajskih praznika.

Banja Koviljača Foto: Dragan Bosnić

4. Banja Koviljača

Reka Drina, planina Gučevo, ali i Cer, Sokolske planine i Boranja. Sasvim dovoljno da se odlučite za posetu banji Koviljači. Ne treba propustiti ni posetu obližnjoj Loznici i mestu rođenja Vuka Stefanovića Karadžića, u selu Tršić.

5. Srebrno jezero

Par kilometara deli Veliko Gradište i "srpsko more", kako se ponekad naziva Srebrno jezero. U proleće se ovde može uživati najpre u čistom vazduhu i šetnji, mada postoje i brojni zabavni sadržaji namenjeni turistima.

foto Pixabay Planina Rtanj, foto Pixabay

6. Planina Rtanj i Sokobanja

Odmor u Sokobanji je odličan izbor za sve koji žele da na najbolji mogući način "napune baterije". Ovo čuveno lečilište, a danas poznati turistički centar, nadvisuje planina piramidalnog oblika, koja privlači pažnju ljubitelja planinarenja i prirode.

7. Fruška gora

Osim uživanja u šetnji stazama Fruške gore, turisti imaju priliku da bolje upoznaju i brojne srpske srednjovekovne manastire koji se nalaze na području ove planine.

Đavolja varoš Foto: Mateja Beljan

8. Đavolja varoš

Nadomak Kuršumlije nalazi se jedinstveni prirodni fenomen, retko gde još viđen u svetu. Više od dve stotine zemljanih kula privlače pažnju svojom neobičnošću. Iako postoji naučno objašnjenje, nastanak Đavolje varoši prate i lokalne legende. Jedna od njih veli da su u pitanju svatovi, koji su okamenjeni, jer je trebalo da budu na venčanju brata i sestre.

U blizini se nalaze Lukovska i Prolom banja, ali i planina Radan, poznata po svojevrsnoj gravitacionoj anomaliji, za koju pojedinci smatraju da je ipak u pitanju optička varka.

9. Deliblatska peščara

Jedinstvena na evropskom tlu, Deliblatska peščara pripada južnom Banatu. Možda najzanimljiviji deo ovog prostranstva jesu Zagajička brda, koja su posebno lepa u proleće, kada priroda ozeleni. Ako odaberete ovu destinaciju za vikend-odmor, ne propustite da uživate u pogledu koji se pruža sa Zagajičkih brda prema okolini.

Vlasina, Vlasinsko jezero Foto: Tanjug/Represent Communications/ Dušan Stojančević

10. Vlasinsko jezero

Na 1.204 metara nadmorske visine nalazi se ovo veštačko akumulaciono jezero, poznato po plutajućim ostrvima. Dugi del i Stratorija su dva nepokretna ostrva u ovom jezeru, dok su ostalih nekoliko plutajuća, što je posebno zanimljivo za posmatranje. Naravno, ukoliko budete te sreće da se baš u trenutku dok posećujete Vlasinsko jezero neko od ostrva krene u svojevrsnu "plovidbu".

Video: Ovo su najbolja vikend naselja u Srbiji: Odmor za praznike u njima od 10 do 300 evra

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Najnovije iz rubrike Putovanja

Komentari

  • Iskrem

    30. april 2022. | 14:17

    A da mozda radnici izadju na ulice?

    Podelite komentar