• 0
 ≫ 

Skriveni dragulj Turske: Kaš opčinjava na prvi pogled

 ≫ 

Upravo zato što u blizini nema aerodroma, Kaš uspeva da odoli masovnom turizmu i danas, te da održi svoj šarm

  • 0
Turska Kas Fičer

Foto-montaža: Shutterstock

U neposrednoj blizini grčkog ostrva Kastelorizo, danas na turskoj teritoriji, nalazi se planinski greben, koji podseća na uspavanog džinovskog čoveka, sa pogledom na Sredozemno more. Barem tako izgleda kada se posmatra iz pravca stare luke Kaš, na južnim obalama Turske.

Lokalna legenda veli da ženski džin živi na grčkom ostrvu Kastelorizo. I ako se nekada bude dogodilo da i muškog i ženskog džina dodirne more u isto vreme, oni će se probuditi i zaljubiti jedno u drugo.

Prikladna romantična priča vezana je za primorski grad, koji je turistima postao poznatiji tek 80-ih godina prošlog veka. Tada su mornari pristigli u luku Kaš, kako bi dopunili zalihe. A ubrzo nakon njih i brojni bekpekeri, uglavnom iz Evrope.

Turska Antalija Kas

Foto: Shutterstock

U međuvremenu, sinovi iz bogatih stambolskih porodica, koji su zbog nečega bili prognani, pronašli su utočište baš na ovom mestu. Sa sobom su doneli ljubav prema muzici, dobroj kafi i prirodi.

Upravo zato što u blizini nema aerodroma, Kaš uspeva da odoli masovnom turizmu i danas, te da održi svoj šarm, navodi CNN. Uprkos ne tako dobroj saobraćajnoj povezanosti sa ostalim delovima Antalijske regije i zemlje, u ovom letovalištu se turistima nudi mogućnost uživanja u brojnim aktivnostima. Smatra se da je Kaš jedan od najznačajnijih ronilačkih centara u celoj zemlji.

Turska Antalija Kas

Foto: Shutterstock

Grad bogate istorije

U vreme postojanja antičke oblasti Likija, koja se nalazila na ovom području, Kaš je bio rodno mesto mnogim znamenitim ljudima toga doba.

Grčki Antifelos, kako je glasio njegov naziv, poznat je po ostacima jedne od najbogatijih nekropola iz perioda postojanja Likije, odnosno Likijskog saveza. Taj trenutak je vrlo značajan za istoriju današnjeg Kaša. Likijci su verovali u važnost zagrobnog života. Zato su gradili kamene sarkofage u obliku kuća, da bi tako mogli neprekidno da brinu o svojim pokojnicima. Značajna luka je bio u periodu rimske vladavine, o čemu svedoče i mnogobrojni arheološki ostaci.

Turska Antalija Kas

Foto: Shutterstock

Na raskrsnicama, pešačkim zonama i u okolini grada i danas se mogu primetiti ostaci brojnih grobnica. U Kašu se može videti i odlično očuvano pozorište iz prvog veka, odnosno perioda grčke vladavine. U toku letnjih meseci se u antičkom pozorištu organizuju brojni koncerti i izložbe. Posebno je interesantno posetiti ga u vreme kada sunce zalazi.

Zanimljive aktivnosti u Kašu

Iako sa obližnje planine Asas se ljubitelji ekstremnih sportova mogu okušati u letu paraglajdingom, mesto je zapravo pravi raj za ljubitelje ronjenja.

Turska Antalija Kas

Foto: Shutterstock

Na području grada postoji više od 15 ronilačkih centara, kao i oko 50 lokaliteta za ronjenje. Međutim, ono što je mnogo zanimljivije jeste podvodno nasleđe u Kašu i njegovoj okolini. Jedan od zanimljivijih lokaliteta jeste i onaj, na kome se mogu videti silom potopljene olupine, sa ciljem stvaranja veštačkih morskih grebena, odnosno atraktivnih lokaliteta za ljubitelje ronjenja.

U neposrednoj blizini ostrvaca na rubovima ovog letovališta nalaze se i dva vrlo interesantna lokaliteta za ronjenje. Na jednom se mogu videti ostaci potopljene olupine teretnog broda, koji je potonuo 50-ih godina prošlog veka, a na drugom ostaci olupine aviona, potopljenog tokom Drugog svetskog rata.

Turska Antalija Kas

Foto: Shutterstock

Plaže i morsko plavetnilo

Tirkizno plava boja mora deluje gotovo nestavrno. Ništa manje nestvarne nisu ni brojne plaže, među kojima je i jednam koja se smatra najdužom u celoj zemlji.

Najpoznatija je plaža Kučuk Čakil, koja u velikoj meri podeća na plaže grčke Lefkade. Prekrivena finim sitnim peskom, podno okomite litice, ova plaža je organizovana i uglavnom dupke puna tokom sezone.

Do plaže Limanagazi postoje organizovani izleti lokalnim brodićima. Poseta plaži Buiuk Cakil idealan je izbor za ljubitelje ronjenja, ali i avanturiste. Ne samo da se posetiocima te plaže nudi prilika da uživaju u pogledu na ostatke potopljenog drevnog grada, nego mogu istražiti i drevnu tvrđavu i plivati u pećini, u kojoj su nekada gusari skrivali svoje blago.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Putovanja