• 1

Buduća eko-prestonica Sejšela: Na ovom ostrvu gotovo da nema automobila

Bicikl je glavno prevozno sredstvo

  • 1
Sejšeli La Digue Fičer

Foto-montaža: Shutterstock

La Digue je verovatno jedno od najpoznatijih 115 ostrva na Sejšelima. Na hiljade turista svake godine privlači plaža Anse Source d’Argent, koja se smatra najviše fotografisanom plažom na svetu. Idealna je pozadina za holivudske filmove i reklame, zbog impozantnih gromada koje podsećaju na praistorijska vremena. Mnogo manje turista posećuje ovo područje zbog posmatranja ptica, retko viđene sejšelske crne rajske muholovke, ugrožene endemske vrste.

Možda je manje poznato čudo ovog ostrva odsustvo automobila. Zanimljiva je i priča o tome kako su stanovnici ostrva La Digue uspeli da ograniče saobraćaj, kako bi zaštitili svoju neveliku teritoriju.

Sejšeli La Digue

Foto: Shutterstock

Sa populacijom od svega oko 3.000 stanovnika, sa ponosom se ističe da je ovde bicikl glavno prevozno sredstvo. Za razliku od susednih, površinski većih ostrva Sejšela, Mahe i Praslin, koja se ubrzano razvijaju, ovde ostrvljani oduvek koriste bicikl kao prevozno sredstvo i smatraju da su im automobili nepotrebni.

- Od malih nogu brat je pokušavao da nas nauči kako se vozi bicikl. Držao bi sedište, misleći da me pridržava, pa bi me pustio, ja bih pala i odrala kolena. I tako sam naučila da vozim bicikl – rekla je Flori Mari, stanovnica ostrva La Digue za BBC i dodala da njena sestra, koja živi na ostrvu Mahe još nije naučila da vozi bicikl.

Ostrvsku tradiciju rado usvajaju i turisti. Čak i ako požele da automobilom stignu do neke od plaža, ubrzo shvataju da je vožnja bicikla način života na ostrvu.

Trenutno postoji 60 automobila na ostrvu, što je značajno povećanje u odnosu na 80-te godine prošlog veka, kada je svega 10 porodica moglo sebi da priušti automobil. Zanimljivo je da individualno vlasništvo praktično ne postoji - svi automobili pružaju samo javne usluge. Ali porast turističke posete ima uticaja i na porast broja vozila.

- Sa više vozila na La Digue, tog mira, tišine i opuštenosti više neće biti. I sve to će definitivno imati veliki uticaj na samo ostrvo, njegov turizam, okruženje i ekosistem – izjavio je Patrik Andre, glavni sekretar za saobraćaj Sejšela.

U želji da zaštite endemsku vrstu ptice, zaštitnici prirode su od 2008. godine prevezli nekoliko desetina sejšelskih muholovki na obližnja ostrva, kako bi im obezbedili pogodna staništa, prvenstveno zbog toga što narod na La Digue dosta toga gradi, pa i seku stabla na ostrvu. Zato je ostrvo zvanično stavilo moratorijum na izgradnju novih turističkih objekata do 2023. godine, kako bi bili očuvani lokalni prirodni resursi.

- Ako zaista želimo da La Digue ostane jedan od dragulja Sejšela, moramo biti u mogućnosti da u ovom trenutku počnemo da kontrolišemo i pratimo razvoj na ostrvu – izjavila je Šerin Frensis, izvršna direktorka za turizam na Sejšelima.

Uz to, zabrana posedovanja privatnih automobila, te težnja za postepenim ukidanjem vozila na gorivo i proširenje tradicionalnijih oblika transporta, budući da na ostrvu postoji samo još jedna volovska zaprega, vode ka cilju da La Digue bude okarakterisan kao eko-prestonica Sejšela.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Najnovije iz rubrike Putovanja

Komentari

  • Larva

    3. maj 2022. | 07:07

    Odakle vam pare da idete na Sejšele?!

    Podelite komentar