• 0

Slapovi Belog izvorca su raj za oči: Prirodna atrakcija kod Majdanpeka

Vodopad visine 16 metara, pećinski kanal dugačak oko 13 metara, kao i brojna jezerca i slapovi smešteni su na prostoru od oko 300 metara i proglašeni su spomenikom prirode

  • 0
Beli Izvorac Majdanpek Foto: Ivan Strahinić

U istočnoj Srbiji, u blizini Majdanpeka na reci Beli izvorac nalazi se istoimena bigrena akumulacija koja je proglašena spomenikom prirode.

Vodopad visine 16 metara, pećinski kanal dugačak oko 13 metara, kao i brojna jezerca i slapovi smešteni su na prostoru od oko 300 metara i predstavljaju raj za oči.

Slapovi su najbogatiji u proleće, kad se snegovi otapaju, kao i u vreme velikih kiša; tad voda bučno pada niz stenu i potom se širi u jezerce nestvarne lepote.

Kako to već u ovom delu Srbije obično biva, tako i Beli izvorac prati zanimljivo predanje.

Prema vlaškoj mitologiji, na platou pokraj vodopada okupljaju se vile i od prvog mraka pa sve do zore neumorno izvode svoj čudesni ples. Kako zora zarudi, tako vile beže uz liticu Malog krša, planine koja razdvaja masiv Velikog krša od Borskog stola i skrivaju se po šumama sve dok sunce ne počne da zalazi, a zvuk vode da ih mami da se iznova okupe kod najvećeg vodopada.

Beli izvorac nalazi se u netaknutoj prirodi, a do njega stižu mahom planinari koji žele da upoznaju lepote Male i Kozje pećine, kao i vidikovca Straža.

Foto: Ivan Strahinić

Video: Magičan prizor za dobro jutro: Šta priroda može to ne mogu ni specijalni efekti

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Putovanja